söndag 28 april 2024

inloggad som

Fem frågor till Greater Copenhagens vd…

|  
|  

…Tue David Bak efter fem månader på sin post.

Greater Copenhagen består av regioner och kommuner, medan näringslivet är svårt att upptäcka. Ska näringslivet bli mer engagerat framöver?

– Den politiska strukturen ändras inte. Det som är nytt är flera spännande satsningar tillsammans med näringslivet. I november kommer en grön stadga med många samarbeten. Det innebär både att den offentliga sektorn ska köpa flera gröna lösningar och att vi ska utveckla gröna lösningar i partnerskap mellan det offentliga och det privata.

Coronakrisen innebar att den danska gränsen stängdes för svenskar, undantaget pendlare, mellan mars och juni. Har det skadat samarbetet?

– Det tror jag inte. Ingen ville stänga gränsen, men man kände att det var nödvändigt. Jag tror att det för oss närmare varandra politiskt eftersom gränsstängningen aktualiserar varför regionala lösningar behövs. Man ser hur dåligt det kan gå. Jag är mest orolig för en psykologisk effekt där man inte tar ett jobb på andra sidan av sundet.

Vilka är de viktigaste konkreta åtgärderna nu?

– Dels att stärka det politiska samarbetet. Dels att få igång fler gröna insatser och arbetsmarknader. Gränshindren ska bort. Gränshinderforum och Greater Copenhagen har listor som vi ska ta itu med. Konkret efter coronakrisen försöker vi nu hitta lösningar på hur hemmaarbete över sundet ska beskattas.

Regionens satsningar fokuserar bland annat på life science. Ska Greater Copenhagen och Medicon Valley Alliance, MVA, omdefiniera vem som gör vad?

– Nej, MVA är vår partner och har en närhet till life science-branschen som vi saknar. Regionerna samarbetar själva med drift av sjukhelikoptrar och kliniska försök. Däremot kan Greater Copenhagen gå in i samarbeten om utveckling och innovationer.

Ska du själv synas mer som talesman för Greater Copenhagen eller ska det fortsätta vara ledande politiker?

– Vi har bytt från att bara ordförandeskapet uttalar sig till att jag också representerar verksamheten tydligare. Rent politiska tillkännagivelser låter vi ordförandeskapet ta hand om, sedan syns mitt ansikte mer i den löpande verksamheten. Därför är jag vd och inte generalsekreterare, som titeln brukade vara. Om jag blir Mr Öresund får vi se. Jag är en del av vår marknadsstrategi och har skrivit debattartiklar – och ibland vill jag stå på en ölback och hålla tal. Det får ni se mer av.

Keld Broksø

…Tue David Bak efter fem månader på sin post. Greater Copenhagen består av regioner och kommuner, medan näringslivet är svårt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.