fredag 10 maj 2024

inloggad som

Medea läggs ner och återuppstår

Samarbetsorganet Medea på Malmö högskola avvecklas till årsskiftet och ersätts av nya mötesplatser. Namnet kommer dock leva vidare.

Medea har under ett antal år fungerat som ett centrum för nya medier på Malmö högskola, uppbyggt kring samarbete mellan akademi, näringsliv och samhälle. Med start vid årsskiftet omorganiseras verksamheten. Dess funktioner och projekt flyttas över till fakulteterna och nya mötesplatser, såväl fysiska sådana som olika samverkansmetoder, ska skapas.

— Vi tyckte inte att det var helt funktionellt att ha den här verksamheten på centrumnivå i organisationen, därför delar vi upp den. Forskningsprojekten flyttas över till fakulteterna och samverkansdelen till högskolans avdelning för innovation och utveckling. Namnet Medea kommer i fortsättningen att användas för forskningsrelaterade aktiviteter, säger Hans Lindquist, vicerektor för forskning och utbildning, till Rapidus.

Det är framförallt forskare från kultur och samhälle, samt teknik- och samhällsfakulteterna, som utnyttjat Medea och ett av målen med omorganisationen är att bredda samverkan ytterligare.

Medea har i dagsläget samarbeten med cirka 90 institutioner och organisationer. Pågående projekt kommer att fortsätta enligt plan, samtidigt som nya projekt startas och mötesplatser byggs upp, uppger Hans Lindquist.

Som exempel kan nämnas att kvarteret Forskaren på Medeonområdet blir Malmö Biointerface, ett innovationshus där forskare, studenter och entreprenörer ska mötas för att utveckla biomedicinsk teknologi med fokus på biologiska gränsytor och nanoteknologi.

Medea har haft en basfinansiering på två miljoner kronor, och därutöver jobbat med extern finansiering från Vinnova, Region Skåne, Malmö stad samt olika samarbetspartner i näringslivet. Ansvarig för verksamheten har Karin Johansson-Mex varit, men hon gick under september vidare till en tjänst som team-ledare på LU Open och kommer inte ersättas.

Jennie Lorentsson

Samarbetsorganet Medea på Malmö högskola avvecklas till årsskiftet och ersätts av nya mötesplatser. Namnet kommer dock leva vidare. Medea har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen