onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Kockumsavknoppning breddar verksamheten

Det som en gång startade som ett konstruktionsprojekt på Kockums har i dag utvecklats till en marknadsdominerande mjukvara för fartygskonstruktion. Nu breddas verksamheten på brittiska Avevas Malmökontor samtidigt som personalstyrkan ser ut att växa för första gången på länge.

När brittiska Aveva för tio år sedan köpte dåvarande Tribon i Malmö från Sjätte AP-fonden sysselsatte verksamheten 120 personer. Bolaget, som knoppades av från varsvjätten Kockums i slutet av 1980-talet, hade egen marknads- och försäljningsavdelning. Under Avevas vingar skalades bolaget ned till en utvecklingsenhet och personalstyrkan halverades till dagens 60-talet anställda.

Sedan dess har kompetensen på utvecklingssidan breddats. Även om det fortfarande är fartygskonstruktion som är huvudspåret bidrar man till utvecklingen av andra Avevasystem, för bland annat konstruktion av energi- och kolkraftverk, offshoreplattformar, kärnkraftverk och kemisk industri.

— Vi är inne i en positiv spiral där vi i Malmö tar ansvar för stora projekt inom nya områden där Aveva vill profilera sig som ett innovativt företag, säger Peter Wittfjord, affärsutvecklingschef på Aveva i Malmö.

Ett projekt som Malmöavdelningen varit delaktig i den senaste tiden är en applikation för surfplattor, kallad E3D Insight. Appen ger användaren insyn i och möjlighet att kommentera och godkänna konstruktioner, och den belönades nyligen med ett Tech Mark award i Storbritannien. Det är i spåren av detta som Aveva utökar i Malmö.

— Vi planerar en tioprocentig utökning i Malmö, primärt behövs kompetens inom IT-området, som systemutvecklare, projektledare och experter på användarupplevelser, säger Peter Wittfjord till Rapidus.

Hur ser Aveva ut om tio år?

— Jag är övertygad om att vi fortsätter att expandera våra befintliga ansvarsområden med nya. Detta kan vi göra för att vi i dag håller på med spännande teknik inom tunga områden som 3D, CAD, och mobilteknik, som i sin tur kan appliceras inom andra tekniktunga verksamheter.

Avevas huvudkontor ligger i brittiska Cambridge, varifrån den större delen av försäljningen sker. Service- och supportkontor finns ett 40-tal länder.

Jennie Lorentsson

Det som en gång startade som ett konstruktionsprojekt på Kockums har i dag utvecklats till en marknadsdominerande mjukvara för fartygskonstruktion. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.