fredag 21 juni 2024

inloggad som

Kockumsavknoppning breddar verksamheten

Det som en gång startade som ett konstruktionsprojekt på Kockums har i dag utvecklats till en marknadsdominerande mjukvara för fartygskonstruktion. Nu breddas verksamheten på brittiska Avevas Malmökontor samtidigt som personalstyrkan ser ut att växa för första gången på länge.

När brittiska Aveva för tio år sedan köpte dåvarande Tribon i Malmö från Sjätte AP-fonden sysselsatte verksamheten 120 personer. Bolaget, som knoppades av från varsvjätten Kockums i slutet av 1980-talet, hade egen marknads- och försäljningsavdelning. Under Avevas vingar skalades bolaget ned till en utvecklingsenhet och personalstyrkan halverades till dagens 60-talet anställda.

Sedan dess har kompetensen på utvecklingssidan breddats. Även om det fortfarande är fartygskonstruktion som är huvudspåret bidrar man till utvecklingen av andra Avevasystem, för bland annat konstruktion av energi- och kolkraftverk, offshoreplattformar, kärnkraftverk och kemisk industri.

— Vi är inne i en positiv spiral där vi i Malmö tar ansvar för stora projekt inom nya områden där Aveva vill profilera sig som ett innovativt företag, säger Peter Wittfjord, affärsutvecklingschef på Aveva i Malmö.

Ett projekt som Malmöavdelningen varit delaktig i den senaste tiden är en applikation för surfplattor, kallad E3D Insight. Appen ger användaren insyn i och möjlighet att kommentera och godkänna konstruktioner, och den belönades nyligen med ett Tech Mark award i Storbritannien. Det är i spåren av detta som Aveva utökar i Malmö.

— Vi planerar en tioprocentig utökning i Malmö, primärt behövs kompetens inom IT-området, som systemutvecklare, projektledare och experter på användarupplevelser, säger Peter Wittfjord till Rapidus.

Hur ser Aveva ut om tio år?

— Jag är övertygad om att vi fortsätter att expandera våra befintliga ansvarsområden med nya. Detta kan vi göra för att vi i dag håller på med spännande teknik inom tunga områden som 3D, CAD, och mobilteknik, som i sin tur kan appliceras inom andra tekniktunga verksamheter.

Avevas huvudkontor ligger i brittiska Cambridge, varifrån den större delen av försäljningen sker. Service- och supportkontor finns ett 40-tal länder.

Jennie Lorentsson

Det som en gång startade som ett konstruktionsprojekt på Kockums har i dag utvecklats till en marknadsdominerande mjukvara för fartygskonstruktion. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

  Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.