fredag 26 april 2024

inloggad som

Rapport: Börsens starka ägare håller tillbaka information

Starka ägarfamiljer och dominerande finansmän har negativ inverkan på informationsgivningen från landets börsföretag. Den slutsatsen dras i en ny rapport från Lunds universitet som Rapidus tagit del av.

Under handledning av Håkan Jankensgård, doktor i företagsekonomi, har civilekonomerna Linus Lindskog och Karolina Lind undersökt sambandet mellan ägarstruktur och hur bra företagen är på att ge information i årsredovisningar och externa rapporter. Samtliga drygt 200 bolag på Stockholmsbörsens huvudlistor har undersökts mellan åren 2007 och 2012.

När ägarbilden domineras av företagsledning, institutionella aktörer eller har ett mer spritt ägande finns ingen korrelation till öppenheten, men när det handlar om mäktiga individer syns en koppling.

Linus_Lindskog— Dominerande familjer och individuella ägare har negativ påverkan på offentliggörande av information. Det är statistiskt signifikant, säger Linus Lindskog.

Det är relativt vanligt med familjeägda företag i Sverige, både på och utanför börsen. Författarna menar att de starka ägarna, som kanske följt verksamheten i generationer, har egna bakvägar till viktig information.

Karolina_Lind— Det innebär en risk för mindre ägare när storägarna sitter på mer kunskap och därigenom kan fatta mer genomtänkta beslut. Ofta vill storägare också behålla sina kontrollerande positioner, säger Karolina Lind.

Rapporten läggs fram imorgon vid företagsekonomiska institutionen i Lund och är den första i sitt slag i Sverige. Men slutsatsen finner stöd i en liknande undersökning från 2002 där börserna i Singapore och Hongkong granskats med avseende på familjeägande. Bilden känns också igen av Gunnar Ek, börsnestor på föreningen Aktiespararna.

— I familjedominerade bolag kan storägarna uppleva att det fortfarande är ”vårt” bolag, det är vi som bestämmer, även om det finns på börsen. Generellt underskattar de betydelsen av väsentlig information. Ofta har de heller inget intresse av att driva upp kursen, säger han till Rapidus.

I sitt examensarbete har Linus Lindskog och Karolina Lind klassificerat de fem största ägarna i varje företag och jämfört med rankingen i tävlingen Årets Börsbolag, där öppenheten poängsätts. Bland de skånska företagen i undersökningen finns Duni, Aarhus Karlshamn och Active Biotech som alla har ett starkt individägande — och i senaste Årets Börsbolag hamnade på nedre halvan av resultatlistan när det gäller öppenhet och information. Bland skåningarna som fick högt betyg märks Lindab, BE Group och Wihlborgs där huvudägarna i samtliga fall inte sitter på mer än tio procent eller inte alls är kopplade till någon enskild individ eller familj.

Active Biotechs finanschef Hans Kolam håller dock inte alls med om att deras ägarbild skulle påverka informationsgivningen.

— Är du ett forskande företag utan produkter på marknaden har du inte en chans i denna rankning. Det går helt enkelt inte att uppfylla kriterierna, säger han till Rapidus.

Kristian Svensson

Starka ägarfamiljer och dominerande finansmän har negativ inverkan på informationsgivningen från landets börsföretag. Den slutsatsen dras i en ny rapport […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Perfekt storm för BE Group

    Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]

  • Bordet dukat för servettkungen

    Dunis vd Robert Dackeskog summerar fjolåret med ett all time high för Malmöbolagets operativa resultat. Nu hoppas han att vi fortsätter äta på restaurang.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Stora tillväxtplaner i Lindab

    Förra året passerade ventilationsbolaget Lindab 13 miljarder kronor i omsättning. Om tre år ska bolaget nå 20 mdr. Rapidus fick en pratstund med vd Ola Ringdal.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Thule och Duni åt skilda håll

    Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.

  • Fet rapport även från AAK

    Fett- och matoljebolaget AAK minskade försäljningen en aning under fjärde kvartalet, men ökade vinsten rejält. Även Lindab och Haki Safetys rapporter kom i dag.

  • Rapportperioden för skånska bolag är i gång 

    I slutet av förra veckan kom rapporter från BE Group, Probi, Hexpol, Ependion, I Love Lund och inte minst BHG Group som lyfte på börsen efter sin rapport.