onsdag 17 april 2024

inloggad som

Stora tillväxtplaner i Lindab

|  
|  

Förra året passerade ventilationsbolaget Lindab 13 miljarder kronor i omsättning. Om tre år ska bolaget nå 20 mdr. Rapidus fick en pratstund med vd Ola Ringdal.

Ola Ringdahl tog över som vd och koncernchef för Lindab 2018. Bolaget, som har huvudkontor i Förslöv utanför Båstad, är på en tillväxtresa. För tio år sedan omsatte Lindab 7 miljarder kronor, den nyligen presenterade helårsrapporten för 2023 landade på 13,1 mdr.

– Vi har gjort många förvärv de senaste tre-fyra åren och vi fortsätter i samma takt. Vår ambition är 20 miljarder i omsättning 2027. Med en årlig tillväxt på 10 procent kommer vi i närheten av det, säger Ola Ringdahl.

Med 10 procent årligen når bolaget 19 mdr 2027. Men det kommer att krävas fler förvärv och bolaget är väl rustat med ett starkt kassaflöde, menar han.

– När vi köper flera eller större bolag använder vi även banklån. Men vi har en rimlig skuldsättning och har lyckats få ut fina kassaflöden även 2023.

Bara under januari månad har Lindab förvärvat två bolag. Det största är danska Airmaster, ledande i Europa inom decentraliserad ventilation för kommersiella fastigheter. Köpeskillingen uppgår till 650 miljoner danska kronor, motsvarande 990 Mkr, som erläggs vid tillträdet och en maximal tilläggsköpeskilling på motsvarande 610 Mkr.

Airmaster omsatte motsvarande 540 Mkr under 2022 med en rörelsemarginal på 18 procent. För Lindab är affären grunden för ett nytt produktområde, inom affärsområdet Lindab Ventilation Systems, och starten på fler förvärv. Tillsammans med organisk tillväxt ska produktområdet omsätta 2 miljarder 2027.

Lindabs andra januari-förvärv är Vicon, som är ledande i USA på maskiner för tillverkning av rektangulära ventilationskanaler. Bolaget omsätter runt 260 Mkr.

Men för att nå 20 mdr i omsättning krävs det även att efterfrågan på Lindabs övriga produkter tar fart igen. Tuffast har det varit för affärsområdet för tillverkning av byggkomponenter för tak och fasader, med nybyggnationer som en viktig kundgrupp.

– Det har varit svag efterfrågan i 15-18 månader med inflation och höga räntor. Sverige är värst drabbat och vi är starka i Skandinavien. Vi har haft en volymnedgång på 20 procent (inom affärsområdet, red.) och jobbat med att reducera kostnaderna, säger Ola Ringdahl.

Affärsområdet “Ventilation” har en bredare exponering ute i Europa och är mindre konjunkturkänslig då det lever på renoveringar och energieffektiviseringar. Där har nedgången bara varit 5 procent.

– Den underliggande efterfrågan på lösningar för energieffektivitet och inomhusklimat ökar så det är en lyckosam nisch.

Trots flera utländska förvärv har Lindab-koncernen fortfarande en stark närvaro i Skåne, med två fabriker på Bjärehalvön – ventilation i Grevie och Profile Systems i Förslöv – och Ekovent i Vellinge som förvärvades 2020. Dessutom finns huvudkontor, IT och försäljningsbolag i skånska Förslöv.

– Vi har runt 5.000 anställda globalt och cirka 1.000 av dem finns i Skåne, säger Ola Ringdahl.

Faktum är att Lindab ökat produktionen i Sverige genom automatisering och kunnat växa med samma personal.

– Personalen får mer komplicerade arbetsuppgifter men det blir samtidigt mindre fysiskt och färre tunga lyft. Vi har till och med tagit hem en del produktion till Sverige tack vare att maskiner gör jobbet, säger Ola Ringdahl och utvecklar:

– Vi sparar både transportkostnader och CO2-utsläpp. I dag vill kunderna köpa det som ger minst miljöpåverkan och det krävs miljödeklaration på varje produkt som säljs. Vi ligger långt fram där med återvunnet stål och är ledande på fossilfritt stål i vår bransch.

Finns det fler bolag att köpa i Sverige?

– Vi har en väldigt stark position i Sverige. Det finns fler bolag som kan vara intressanta, men det är kanske inte så många stora bolag kvar, säger Ola Ringdahl.

Hur lång tid tar ett förvärv?

– Det snabbaste vi gjort från första kontakten med ett bolag är tre-fyra månader. Den längsta tog två och ett halvt år. Så det gäller att jobba på flera parallella spår.

Sölve Dahlgren

Förra året passerade ventilationsbolaget Lindab 13 miljarder kronor i omsättning. Om tre år ska bolaget nå 20 mdr. Rapidus fick en pratstund med vd Ola Ringdal.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.