söndag 28 april 2024

inloggad som

Företag står på spel när danskarna röstar om patentdomstol

Kort sagt: Danskarna går till valurnorna den 25 maj för att ta ställning till om landet överhuvudtaget ska ansluta sig till EU:s patentdomstol. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh ville ha en nordisk-baltisk avdelning av domstolen till Malmö, men det får hon inte. Faktumet är emellertid betydelselöst ifall danskarna nu drar sig ur. Istället hotar konsekvenserna Öresundsregionens tillväxtföretag.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Öresundsregionen definierar sig själv som en innovativ region. IT, bioteknik, miljöteknik — you name it, we got it!

Med den profilen kan våra tillväxtföretag inte klara den globala konkurrensen utan att skydda sina patent, och få så enkel tillgång som möjligt till administrationen runt dem. Det är precis vad den något dammiga, ja rent ut sagt tråkiga, juridiska instansen EU:s patentdomstol går ut på.

Under lång tid har debatten pågått om var någonstans domstolens nordisk-baltiska avdelning ska ligga. Just med hänvisning till Öresundsregionens innovationskraft har Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh talat klokt för att domstolen skulle läggas i Malmö.

Det visar sig nu att Stockholm vill ha patentdomstolen själv. Köpenhamn är inte ett alternativ, då byteshandlarna för länge sedan gett EU:s miljöagentur till Köpenhamn och i en eftergift till danska EU-oppositionen nu i februari beslutat att skapa en renodlad dansk avdelning, så danska företag kan driva patentärenden på danska — om danskarna skulle rösta ja till en patentdomstol.

Det är ett rent EU-självförsvar från ja-sidan eftersom en gemensam nordisk-baltisk domstol skulle kunna ha sparat många pengar. Finnarna har också gjort samma sak, och vi får hoppas att folket kommer till (ekonomiskt) förnuft i frågan.

I diskussionen i Sverige runt den nu svensk-baltiska frågan om geografisk placering har det i princip gått över huvudet på svenskarna att det inte är säkert att Danmark alls ansluter sig till patentdomstolen. Det är ett långt viktigare problem än placeringen, när det gäller konsekvenserna för Öresundsregionens tillväxtföretag.

Om danskarna drar sig ur samarbetet runt patentdomstolen suger det musten ur idén om ett enhetspatent som inte bara gäller i Öresundsregionen utan i största delen av Europa. Tanken är att EU-patentet och en domstol ska göra det möjligt att få produktskydd i 25 av 28 EU-länder, däribland Danmark.

Den nya patentdomstolen ska få rätt att avgöra tvister om det nya europeiska enhetspatentet så att besluten får verkan för alla deltagande länder.

Problemet är att Danmarks justitiedepartement konstaterar att ett danskt anslutande betyder erkännande av suveränitet till EU. Därför behövde fem sjättedelar av Folketinget rösta ja till förslaget, annars skulle det det gå till folkomröstning. Och folkomröstning var precis vad Enhedslisten (till vänster) och Dansk Folkeparti (till höger) var lyckosamma nog att få genomtrumfat häromveckan.

Omröstningen sker den 25 maj, samtidigt som valet till Europaparlamentet.

Exakt hur vanvettigt det skulle vara att inte ansluta sig, visar beräkningar från Dansk Industri. Det kan idag kosta upp mot 267.000 danska kronor för ett danskt företag att söka ett enkelt patent i EU, medan den nya enhetspatentet som ger skydd i 25 länder skulle fås för 5-15.000 kronor.

Som konkret exempel kommer danska miljöteknikbolaget Adept Water Technologies enligt egna beräkningar ett par hundra tusen billigare undan genom att söka enhetspatentet för hela EU.

Borde inte det sunda förnuftet vara i behåll hos danskarna?

Den dåliga nyheten är att danskarna är totalt oberäkneliga när det gäller EU.

Historien skrämmer. 1992 sa danskarna nej till Maastrichtfördraget. Det betydde fyra (ytterligare) förbehåll för euro, unionsmedborgarskap samt försvars- och rättssamarbete. 2005 var det dessutom planerat en folkomröstning om EU:s författning, men de danska politikerna fick kalla fötter och avblåste det hela då folket i Holland och Frankrike röstat nej. Först 2008 godkände Folketinget ett nytt fördrag — Lissabonfördraget. Och det UTAN en folkomröstning bland de oberäkneliga danskarna.

Med andra ord: EU är så impopulärt bland stora delar av danska folket att inte ens en knapp majoritet för patentdomstolen är säker. Alla övriga EU-omröstningar har visat så jämna som bara möjligt går mellan ja- och nej-sidan. Rysarförfattaren Stephen King skulle inte ha kommit på en bättre story.

Med denna EU-skeptiska hållning inför patentomröstningen i maj sätter stora delar av danska folket inte bara jobb i Danmark på spel, utan arbetstillfällen i hela Öresundsregionen. Om regionen ska hävda sig ännu mer internationellt vore det en katastrof om patent inte kan godkännas på enkelt sätt på tvärs över Sundet.

Det är ett argument för patentdomstolen som skånska politiker och företagare gärna får bära med sig över till Danmark under kommande kritiska månader fram till omröstningen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Danskarna går till valurnorna den 25 maj för att ta ställning till om landet överhuvudtaget ska ansluta sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.