söndag 28 april 2024

inloggad som

Företagarpanel: Skåne släpar efter i konjunkturen

Den skånska konjunkturen ljusnar något i en färsk barometer som Svenskt Näringsliv presenterar i dag. Men det är ett djupt hål att kravla sig ur, och regionen ligger fortfarande en bra bit efter riksgenomsnittet.

I dag är de skånska företag som räknar med ökade investeringar de närmaste sex månaderna fler än de som räknar med minskade investeringar. För ett år sedan var siffran den omvända. Även när det gäller produktionen och försäljningsvolymen ökar optimismen, enligt den enkätundersökning som Svenskt Näringsliv gjort i december. 4.940 svenska företag svarade, varav i Skåne 485.

För den skånska sysselsättningen är det dock fortfarande ett pressat läge. Under hösten har det varslats hos bland annat Atos Medical, HemoCue och Trelleborgsbaserade Heatex, som tillverkar luft-vämeväxlare åt industrin. Heatex flyttar i juni sitt globala huvudkontor och sin skånska produktion till nyrenoverade lokaler på Fosie i södra Malmö. Här kommer 70 av bolagets 150 anställda sitta. Men inför flytten varslades 14 anställda om uppsägning.

— Vi har en stor produktionsanläggning i Tjeckien som vi håller på att konsolidera. Delar av produktionen i Trelleborg flyttas dit medan resten flyttas till Malmö, säger bolagets finanschef Steen Kristiansen.

Omsättningen 2013 ökade till cirka 260 miljoner kronor, jämfört med 194 miljoner 2012, och Steen Kristiansen tycker överlag konjunkturen är god.

— Men det är tuff konkurrens så vi är pressade att minska produktionskostnaderna. Det är därför vi genomför de här åtgärderna, säger Steen Kristiansen till Rapidus.

Även framöver är det något fler företag som räknar med att dra ner än som tror de kommer öka personalstyrkan, enligt Svenskt Näringslivs färska undersökning.

Rolf_Elmer_28128a— Företagen ser ljusare på tillvaron men räknar inte med att jobben kommer ännu, säger regionchefen Rolf Elmér.

Inom samtliga områden ligger Skåne efter medeltalen i riket. Rolf Elmér nämner avtagande dansk gränshandel, en utbildningsnivå lägre än snittet och en snedfördelning i länet vad gäller befolkningstillväxt och näringsliv, som tänkbara förklaringar till att konjunkturen är sämre i Skåne än i övriga landet.

— Vi ser en tudelning av den skånska näringslivsstrukturen, där östra sidan halkar efter. Hade vi haft samma tillväxt där som i västra Skåne hade vi varit i ett helt annat läge, säger han.

Erik Olausson

Den skånska konjunkturen ljusnar något i en färsk barometer som Svenskt Näringsliv presenterar i dag. Men det är ett djupt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.