torsdag 25 april 2024

inloggad som

Skånska företag 3D-printar gratis coronavisir

Spelutvecklaren Sharkmob har inlett ett samarbete med Ängelholmsbolagen Hemocue och Monsén Arkitekter för att 3D-printa gratis visir till vården.

– Som man ofta ser i krissituationer så uppstår nu samarbeten mellan företag, organisationer och människor som aldrig hade samverkat annars. Och man gör det utan att tänka på vinstintresse, marginaler och kvartalsrapporter. Man kan hoppas att folk kommer ihåg detta när krisen är över, för vi har alltid utsatta grupper som man kan hjälpa, säger Martin Hultberg, kommunikationsansvarig på 100-mannabolaget Sharkmob.

Hittills har 300–400 visir printats och målet är satt till minst 1.000. Samtliga ska skänkas till lokala aktörer inom vård och omsorg i Ängelholm. De printas i en typ av hård plast som donerats av medicinteknikbolaget Hemocue. Den går att desinfektera och återanvända, till skillnad från de vanligare engångsvarianterna av overheadpapper.

Monsén Arkitekter leder printandet och samarbetar med privatpersoner med tillgång till egna 3D-skrivare. Sharkmob bistår med filament till skrivarna samt logistik- och produktionsstöd.

– Det är ett behovsdrivet projekt som kommit till skott genom sociala medier. 3 april skapades Facebook-gruppen och 7 april hade vi vår första leverans. Sen kommer nog större aktörer med tiden fylla det behovet, Volvo har väl sagt att de ska printa 10.000 visir om dagen, säger Martin Hultberg.

Emiliano Strauss

Spelutvecklaren Sharkmob har inlett ett samarbete med Ängelholmsbolagen Hemocue och Monsén Arkitekter för att 3D-printa gratis visir till vården. – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.