onsdag 24 april 2024

inloggad som

Avnoterat NorInvent laddar om

Lundabolaget NorInvent ska starta prekliniska studier på sin läkemedelsplattform. Inför dessa siktar bolaget på att ta in preliminärt tre miljoner kronor. I våras avnoterades NorInvent från Spotlight, det som tidigare hette Aktietorget.

– Grunden var att Aktietorget tyckte det fanns brist på evidens i forskningsportföljen, så bolaget valde att avnoteras i väntan på nya resultat, säger tillförordnade vd:n Joel Carlsson.

Sedan dess har resultat från en då pågående studie kommit.

– Vi studerade upptagningsförmågan i munslemhinnan och fick fram goda resultat. En tiofaldig ökning av upptagningen. Det blev avgörande för oss, säger Joel Carlsson.

Nu bäddar bolaget för ytterligare studier. Planen är att studera fyra ännu obestämda substanser. Till det planerar NorInvent ta in riskkapital, preliminärt tre miljoner kronor.

NorInvent grundades 2014 och utvecklar en läkemedelsplattform där kolhydrater binder läkemedel till ett membran. Membranet appliceras under läppen där läkemedlet frigörs via munnens slemhinnor. Tekniken är tänkt att ersätta tabletter. Initiala studier har tidigare gjorts på nikotin och ibuprofen.

Joel Karlsson har varit engagerad i NorInvent sedan start och är den enda anställda i bolaget, han tog över vd-posten efter Paul Hasselgren som lämnade bolaget nu i september. Forskningsarbetet läggs ut på konsulter.

Jonatan Moses är största ägare, bolagets verksamhet bygger på hans forskning. Nyligen klev Kristian Enkvist in i styrelsen. Han är vd för Poow Application, som utvecklat en app för matvägrande barn, och har ett förflutet som vd på LTH-avknoppningen AcouSort och som utvecklingschef på HemoCue i Ängelholm.

Emily Binks

Lundabolaget NorInvent ska starta prekliniska studier på sin läkemedelsplattform. Inför dessa siktar bolaget på att ta in preliminärt tre miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.