tisdag 5 december 2023

inloggad som

Avnoterat NorInvent laddar om

Lundabolaget NorInvent ska starta prekliniska studier på sin läkemedelsplattform. Inför dessa siktar bolaget på att ta in preliminärt tre miljoner kronor. I våras avnoterades NorInvent från Spotlight, det som tidigare hette Aktietorget.

– Grunden var att Aktietorget tyckte det fanns brist på evidens i forskningsportföljen, så bolaget valde att avnoteras i väntan på nya resultat, säger tillförordnade vd:n Joel Carlsson.

Sedan dess har resultat från en då pågående studie kommit.

– Vi studerade upptagningsförmågan i munslemhinnan och fick fram goda resultat. En tiofaldig ökning av upptagningen. Det blev avgörande för oss, säger Joel Carlsson.

Nu bäddar bolaget för ytterligare studier. Planen är att studera fyra ännu obestämda substanser. Till det planerar NorInvent ta in riskkapital, preliminärt tre miljoner kronor.

NorInvent grundades 2014 och utvecklar en läkemedelsplattform där kolhydrater binder läkemedel till ett membran. Membranet appliceras under läppen där läkemedlet frigörs via munnens slemhinnor. Tekniken är tänkt att ersätta tabletter. Initiala studier har tidigare gjorts på nikotin och ibuprofen.

Joel Karlsson har varit engagerad i NorInvent sedan start och är den enda anställda i bolaget, han tog över vd-posten efter Paul Hasselgren som lämnade bolaget nu i september. Forskningsarbetet läggs ut på konsulter.

Jonatan Moses är största ägare, bolagets verksamhet bygger på hans forskning. Nyligen klev Kristian Enkvist in i styrelsen. Han är vd för Poow Application, som utvecklat en app för matvägrande barn, och har ett förflutet som vd på LTH-avknoppningen AcouSort och som utvecklingschef på HemoCue i Ängelholm.

Emily Binks

Lundabolaget NorInvent ska starta prekliniska studier på sin läkemedelsplattform. Inför dessa siktar bolaget på att ta in preliminärt tre miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.