måndag 29 april 2024

inloggad som

Epiluvac värvar för en internationell satsning

|  
|  

Hittills har Lundabolaget Epiluvac till största delen drivits av grundare och konsulter. Men nu ska bolaget rekrytera ny vd och ekonomichef för att ta nästa steg och få fart på den internationella försäljningen. Bolaget har gjort en mindre nyemission där framför allt tidigare ägare deltog, säger bolagets styrelseordförande Rolf Elmér till Rapidus.

Epiluvac utvecklar reaktorer för tillverkning av energieffektiva halvledarmaterial baserade på kiselkarbid. Förra hösten fick bolaget sin genombrottsorder värd 25 miljoner kronor från en polsk organisation.

– Det är brist på halvledare överallt och alla vill ha de nya material som vi använder. Vi ser ett särskilt stort intresse från USA. Därför har vi nu anställt en kille där som doktorerat i Sverige, Michael Macmillan, som har 20 års erfarenhet från branschen i USA. Det är inte lätt att starta upp företag i denna sektor då det krävs speciell kunskap och lång erfarenhet, säger Rolf Elmér.

Kiselkarbid tål hög spänning och har använts länge i specialtillämpningar inom starkströmsindustrin. Men Epiluvac har löst mycket av problematiken i produktionstekniken och gjort att dessa halvledare kan användas i bilbatterier, 5G-antenner, telefonstationer och liknande som drar mycket elektricitet.

– Fortfarande samlar vi oss och sätter strukturerna inför vår internationella satsning. Försäljningsprocesserna är långa och nästa avtal ser vi kanske om ett kvartal, säger Rolf Elmér.

För närvarande jobbar Per Sellman som interim-vd på konsultbasis i bolaget. Det polska systemet håller på att tillverkas och ska levereras nästa år.

Elisabet Ottosson

Hittills har Lundabolaget Epiluvac till största delen drivits av grundare och konsulter. Men nu ska bolaget rekrytera ny vd och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.