fredag 26 april 2024

inloggad som

Pergamum skrotar Lundaverksamhet

En läkemedelskandidat mot hörselgångsinflammation som tagits fram av Lundaföretaget Dermagen har gett positiva resultat i en patientstudie. Det hindrar inte moderbolaget Pergamum att samla koncernens verksamhet i Stockholm, vilket får som konsekvens att Lundadelen läggs ner inom kort.

Dermagen bildades 2004 av forskare inom dermatologi, hudsjukdomar, från Lunds och Uppsala universitet för att utveckla en så kallad antimikrobiell peptid som verkar avdödande på bakterier och svampar. 2010 köptes bolaget av Pergamum och har sedan dess två sysselsatta i Lund.

Nu har Pergamum beslutat att konsolidera sin verksamhet till Stockholm. Deras tre dotterbolag Dermagen, PharmaSurgics i Göteborg och Lipopeptide i Stockholm ska samlas under ett tak.

Nästa steg till ett läkemedel mot hörselgångsinflammation är en kapitalkrävande fas-III studie. Pergamum söker därför en industriell partner för fortsättningen och ett färdigt preparat ligger flera år in i framtiden.

Samma grundsubstans, den antimikrobiella peptiden, tros ge effekt mot eksem, eftersom infektioner är vanligt förekommande i denna hudåkomma. En sådan studie har legat i planeringen, men skjuts nu på framtiden på grund av kapitalbrist.

Pergamum har tre huvudägare: noterade Karolinska Development, Midroc New Technology och Östersjöstiftelsen, som tillsammans äger över 90 procent. Övriga 13 ägare är grundarna och affärsänglar.

Förra året var resultatet minus 19 miljoner kronor för Dermagen och minus 144 miljoner för Pergamum, som då hade en omsättning på cirka en miljon kronor. Tillsammans hade koncernen 18 anställda.

Elisabet Ottosson

En läkemedelskandidat mot hörselgångsinflammation som tagits fram av Lundaföretaget Dermagen har gett positiva resultat i en patientstudie. Det hindrar inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.