måndag 29 april 2024

inloggad som

Industrifonden säljer delar av Oatly till joint venture-bolag

Ett joint venture-bolag bildat av Verlinvest och China Resources köper majoriteten av Industrifondens aktier i Malmöbolaget Oatly. Det står klart på fredagsmorgonen.

Toni_Pettersson– Detta är vårt steg ut på den globala marknaden i såväl USA som Kina. China Resources är den största dagligvaruaktören i Kina med 4.500 butiker och Verlinvest har upprepade gånger visat att de kan lyfta tillväxtbolag globalt, säger Oatlys vd Toni Petersson till Rapidus.

Även efter affären har Industrifonden kvar en mindre ägarandel i Oatly. Övriga delägare, som Pågengruppen, Östersjöstiftelsen och grundarna, har kvar sina andelar.

I vintras fick Oatly in 37 miljoner kronor från ägarskaran. Det är bolagets nya fabrik som slukar kapital – totalkostnaden beräknas till 350 miljoner kronor. Fabriken började byggas i Landskrona. Den kommer att ge bolaget fördubblad produktionskapacitet 2017 och kräva en rejäl personalökning.

Oatlys omsättning  2016 pekar på 470 miljoner kronor, mot strax över 360 miljoner kronor förra året. På Rapidus “Efter jobbet”-möte för två veckor sedan sedan berättade vd Toni Petersson att han räknar med rejäl tillväxt även 2017.

– Vi har ökat med 100 miljoner varje år, och vi måste öka ännu mer framöver, sa han på mötet.

Bolagets havreprodukter, som ersätter mejeriprodukter, bygger på teknik som knoppats av från Lunds universitet av grundaren Rickard Öste.

Elisabet Ottosson
Erik Olausson

Ett joint venture-bolag bildat av Verlinvest och China Resources köper majoriteten av Industrifondens aktier i Malmöbolaget Oatly. Det står klart […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.