fredag 17 maj 2024

inloggad som

Oklar framtid för ST Ericsson då STMicroelectronics lämnar

Facket blev taget på sängen av STMicroelectronics besked att de säljer ut sin halva av ST-Ericsson. Men Sven-Otto Littorin välkomnar ett avgörande för det blödande mobilteknikbolaget, med cirka 1.400 anställda och konsulter i Lund.

Genom att fokusera verksamheten och sälja ut sin halva av ST-Ericsson hoppas den schweiziska halvledartillverkaren STMicroelectronics spara ett antal hundra miljoner dollar per år i rörelsekostnader. Hittills i år har ST-Ericsson redovisat 809 miljoner dollar i rörelseförluster.

Utträdet ska ske till tredje kvartalet 2013. Men hur det ska gå till eller vem som ska ta över STMicroelectronics ägarandel är ännu oklart. På morgonens telefonkonferens vägrade koncernchefen Carlo Bozotti ge några ytterligare detaljer medan Ericsson hänvisar till pågående överläggningar om framtiden.

Sven_Otto_Littorin— Jag har varit i kontakt med arbetsdepartementet nu på morgonen för att informera dem om läget. Men vi får ta ett djupt andetag och se vad Ericsson gör, säger Sven-Otto Littorin, samordnare på Mobile Heights.

I ljuset av de ständiga förlusterna är det bra om framtiden klarnar för ST-Ericsson, menar Sven-Otto Littorin. Han ser gärna att en utomstående köpare tar över hela bolaget.

— ST-Ericsson har gått så ekonomiskt dåligt att det varit ett orosmoln för alla inblandade. Den stora frågan är vad Ericsson gör, men i Lund är man vad jag förstår världsledande när det gäller modemteknologi. Det kan vara bra med en trygg famn för den verksamheten, säger han till Rapidus.

Sveriges ingenjörers klubbordförande Lars Nicklasson är dämpad när Rapidus når honom under måndagsmorgonen. Informationen till facket om ägarförändringen har varit knapphändig.

— Det är något av en överraskning att det är STM och inte Ericsson som nu säger att de vill sälja. Jag misstänker att det kommer att bli turbulent bland de franska medarbetarna, säger Lars Nicklasson.

I april lade ST-Ericsson ett varsel där 1.700 tjänster skulle försvinna från koncernen. Lund skonades i den besparingsrundan, men den skånska verksamheten har likväl krympt då anställda gått i pension eller självmant sagt upp sig. Bara det senaste halvåret har personalstyrkan minskat med drygt ett 100-tal till 1.300-1.400 anställda och konsulter, uppger Lars Nicklasson.

— Det har inte funnits behov av varsel i Lund för det har varit så stor personalomsättning ändå i och med att folk har sagt upp sig. Det är först på senare tid när det har blivit svårare att hitta andra jobb som den takten har gått ner något, säger han.

Erik Olausson

Facket blev taget på sängen av STMicroelectronics besked att de säljer ut sin halva av ST-Ericsson. Men Sven-Otto Littorin välkomnar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]