fredag 10 maj 2024

inloggad som

Konsortium missar forskningscenter för ”big data”

Ett forskningscenter med inriktning mot stora datamängder. Det var vad ett konsortium med Malmö högskola, Sony Mobile, TeliaSonera och Ericsson i spetsen hoppades få pengar till i en utlysning inom Vinnovas program Vinnväxt. Men Vinnova säger nej — det blir inga pengar, i alla fall inte den här gången.

För en månad sedan offentliggjorde Medea, som är ett forskningscenter för digitala medier på Malmö högskola, planerna på en ny forsknings- och innovationsarena inom området ”big data”. Planen var att först göra en förstudie som sedan skulle leda till ett forskningscenter med bred uppbackning från industri och offentlig verksamhet.

Satsningen tillsammans med industrin sker inom ramen för Mobile Heights tredje forskningscenter NMSA, som fokuserar på mobila tjänster och tjänsteinnovation.

— Vinnova tyckte att satsningen var för embryonal och att vi tar ett för stort grepp. Vi vet inte vad de menar, så nu ska jag åka upp till Stockholm och träffa dem för att se om det är värt att gå vidare med en ny ansökan i någon form, säger Medeas föreståndare Karin Johansson-Mex till Rapidus.

Hon säger att problematiken är fortsatt högaktuell, dels på grund av att alltmer offentlig verksamhet erbjuder öppen data, dels på grund av att alltfler prylar kopplas upp mot internet och därigenom skapar allt större datamängder.

Även om det blev avslag på just denna ansökan fortsätter Medea sitt arbete inom ”internet of things”, bland annat genom ett bidrag på tio miljoner kronor som Medea tillsammans med partner fick i somras av Vinnova för ett projekt om energieffektivisering i byggnader.

Anders Frick

Ett forskningscenter med inriktning mot stora datamängder. Det var vad ett konsortium med Malmö högskola, Sony Mobile, TeliaSonera och Ericsson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen