måndag 4 december 2023

inloggad som

Knappt 11 miljoner till skånska bolag

Vinnova fördelar i den senaste omgången 90 miljoner kronor i stöd till innovationer och affärsidéer som främjar hållbar utveckling. Skånska Gasporox och BoMill finns bland bolagen som får summor på över miljonen. Ett hundratal uppstartsbolag får också finansiering – men bara tolv av dem är skånska.

Bland uppstartsbolagen som tilldelas 300.000 kronor vardera i stöd till projekt och affärsutveckling finns Christer Fåhraeus-uppbackade UmanSense. Här återfinns också flera lundabaserade life science-bolag, som Asgard Therapeutics och DiaPure, på en lista på 102 bolag som i övrigt innehåller få skåningar sett till regionens storlek.

Ett skånskt uppstartsbolag som dock kan fira att de fått Vinnovastöd är IoT-bolaget Dimon Systems på Ideon. De får kapital för att utveckla en ny prototyp av sitt it-baserade övervakningssystem för industriportar i projektsamarbete med jätten Assa Abloy.

– Mycket ryms inom begreppet industriportar. Vi har börjat i en liten del där vi har bakgrund, inom rulljalusier, brandportar och brandgardiner, och sedan har vi kommit i kontakt med intressenter som velat ta det vi har i dag och se om det går att överföra på andra portar, säger vd och grundare Anders Arkenstedt till Rapidus.

Bland de större skånska bolagen som också får Vinnovastöd finns CR Development, som får två miljoner, och Gasporox-avknoppningen GPX Medical, som får en miljon för att utveckla sin teknik för att undersöka bihålor med ljus.

Totalt får de 17 skånska bolagen dela på 10,6 miljoner kronor från statliga Vinnova. Här kan du se hela listan.

Felicia Frithiof

Vinnova fördelar i den senaste omgången 90 miljoner kronor i stöd till innovationer och affärsidéer som främjar hållbar utveckling. Skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad