torsdag 18 juli 2024

inloggad som

Knappt 11 miljoner till skånska bolag

Vinnova fördelar i den senaste omgången 90 miljoner kronor i stöd till innovationer och affärsidéer som främjar hållbar utveckling. Skånska Gasporox och BoMill finns bland bolagen som får summor på över miljonen. Ett hundratal uppstartsbolag får också finansiering – men bara tolv av dem är skånska.

Bland uppstartsbolagen som tilldelas 300.000 kronor vardera i stöd till projekt och affärsutveckling finns Christer Fåhraeus-uppbackade UmanSense. Här återfinns också flera lundabaserade life science-bolag, som Asgard Therapeutics och DiaPure, på en lista på 102 bolag som i övrigt innehåller få skåningar sett till regionens storlek.

Ett skånskt uppstartsbolag som dock kan fira att de fått Vinnovastöd är IoT-bolaget Dimon Systems på Ideon. De får kapital för att utveckla en ny prototyp av sitt it-baserade övervakningssystem för industriportar i projektsamarbete med jätten Assa Abloy.

– Mycket ryms inom begreppet industriportar. Vi har börjat i en liten del där vi har bakgrund, inom rulljalusier, brandportar och brandgardiner, och sedan har vi kommit i kontakt med intressenter som velat ta det vi har i dag och se om det går att överföra på andra portar, säger vd och grundare Anders Arkenstedt till Rapidus.

Bland de större skånska bolagen som också får Vinnovastöd finns CR Development, som får två miljoner, och Gasporox-avknoppningen GPX Medical, som får en miljon för att utveckla sin teknik för att undersöka bihålor med ljus.

Totalt får de 17 skånska bolagen dela på 10,6 miljoner kronor från statliga Vinnova. Här kan du se hela listan.

Felicia Frithiof

Vinnova fördelar i den senaste omgången 90 miljoner kronor i stöd till innovationer och affärsidéer som främjar hållbar utveckling. Skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

  E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

  Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.