lördag 18 maj 2024

inloggad som

Vinnova: ”Vi missgynnar inte företag i Skåne”

|  
|  

Efter kritiken från Almi Skåne mot den geografiska fördelningen av Vinnovas stöd och den fysiska frånvaron utanför Stockholm svarar Vinnova.

– Vi missgynnar inte företag i Skåne. Våra utlysningar är öppna för hela landet och det görs ingen skillnad på grund av geografisk plats över huvud taget. Fokus ligger enbart på att hitta rätt innovationsidéer, säger Anna Edwall, programansvarig för Vinnovas satsning Innovativa startups.

Hon förstår inte kritiken om att fler informationsträffar för uppstartsbolag skulle vara förlagda i Stockholm. Hon menar att de inte håller i fysiska informationsmöten för företag över huvud taget.

– Vi sprider information om utlysningarna på nätet. Vi har däremot bjudit in inkubatorer och andra intermediärer från hela landet för att de i sin tur ska sprida informationen vidare lokalt, säger Anna Edwall.

Rapidus genomgång visade att bara 12 av 102 uppstartsbolag som fick stöd för att utveckla sina affärsidéer var skånska. Och bland de 43 små och mellanstora bolagen som fick innovationsstöd var skåningarna fem. Totalt delade Vinnova 90 miljoner kronor i denna omgång, varav elva miljoner landade i Skåne och nära hälften i Stockholm.

Tycker du fördelningen speglar den generella innovationskraften i landet?

– Stockholm är en av de bästa start up-miljöerna i Europa och det finns väldigt många innovativa företag i stort. Jag skulle säga att många söker sig hit också från andra delar av landet, säger Anna Edwall.

Vad säger du om Almi Skånes erbjudande om att hyra en plats i deras regionskontor för att komma närmare bolagen här?

– Vårt uppdrag ser inte ut så i dag. Vi samverkar myndigheter emellan, bland annat med Tillväxtverket, och våra uppdrag kompletterar varandra. Sen satsar vi mycket på samverkansprojekt som sträcker sig över flera regioner och finansierar inkubatorer som Minc och Ideon Innovation.

Emiliano Strauss

Efter kritiken från Almi Skåne mot den geografiska fördelningen av Vinnovas stöd och den fysiska frånvaron utanför Stockholm svarar Vinnova. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]