måndag 15 juli 2024

inloggad som

Bioprocess Control vänder till vinst

Skånska miljöteknikföretaget Bioprocess Control går med vinst för första gången sedan starten för sex år sedan. Det står klart sedan förra årets bokslut nu rapporterats in till Bolagsverket.

Bakom vinsten på 842.000 kr under 2011 ligger ökad försäljning, som fick omsättningen att stiga 25 procent till 16,5 miljoner. Vinsten kan jämföras med siffrorna för 2010 och 2009, då resultatet stannade på 3,2 respektive 4 miljoner kronor i förlust.

Bioprocess Control utvecklar teknik för att effektivisera biogasprocesser. Största produkten är ett system för att mäta metangaspotentialen i organiskt material. Första versionen lanserades 2009 och den senaste i maj 2011.

— Den är mer eller mindre på väg att bli internationell standard för att mäta metangaspotentialen i organiskt avfall, säger vd Patrik Andersson.

Syftet är att öka kunskapen om avfallet som stoppas in i en biogasprocess och ta reda på vilka material som genererar mest metangas. Genom att testköra avfall kan man dessutom undvika att material matas in för snabbt så att bakterier växer till sig för fort. Om balansen i bakteriemiljön förstörs kan det leda till dyra avbrott i produktionen.

Senare i år kommer Bioprocess Control att lansera Early Warning System, ett verktyg som hjälper till att optimera flödet under rötningsprocessen – den syrefria nedbrytningen av avfallet. 

Bioprocess Control är baserat i Lund och ägs av holländska industrikonglomeratet DSM, affärsänglarna Thomas Egelstig och Carl-Eric Hansson, grundarna Kristofer Cook och Jing Liu, professorerna Bo Mattiasson och Gustaf Olsson, samt Lunds universitets holdingbolag Luis.

Sören Billing

Skånska miljöteknikföretaget Bioprocess Control går med vinst för första gången sedan starten för sex år sedan. Det står klart sedan förra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.