torsdag 25 april 2024

inloggad som

Bioprocess Control vänder till vinst

Skånska miljöteknikföretaget Bioprocess Control går med vinst för första gången sedan starten för sex år sedan. Det står klart sedan förra årets bokslut nu rapporterats in till Bolagsverket.

Bakom vinsten på 842.000 kr under 2011 ligger ökad försäljning, som fick omsättningen att stiga 25 procent till 16,5 miljoner. Vinsten kan jämföras med siffrorna för 2010 och 2009, då resultatet stannade på 3,2 respektive 4 miljoner kronor i förlust.

Bioprocess Control utvecklar teknik för att effektivisera biogasprocesser. Största produkten är ett system för att mäta metangaspotentialen i organiskt material. Första versionen lanserades 2009 och den senaste i maj 2011.

— Den är mer eller mindre på väg att bli internationell standard för att mäta metangaspotentialen i organiskt avfall, säger vd Patrik Andersson.

Syftet är att öka kunskapen om avfallet som stoppas in i en biogasprocess och ta reda på vilka material som genererar mest metangas. Genom att testköra avfall kan man dessutom undvika att material matas in för snabbt så att bakterier växer till sig för fort. Om balansen i bakteriemiljön förstörs kan det leda till dyra avbrott i produktionen.

Senare i år kommer Bioprocess Control att lansera Early Warning System, ett verktyg som hjälper till att optimera flödet under rötningsprocessen – den syrefria nedbrytningen av avfallet. 

Bioprocess Control är baserat i Lund och ägs av holländska industrikonglomeratet DSM, affärsänglarna Thomas Egelstig och Carl-Eric Hansson, grundarna Kristofer Cook och Jing Liu, professorerna Bo Mattiasson och Gustaf Olsson, samt Lunds universitets holdingbolag Luis.

Sören Billing

Skånska miljöteknikföretaget Bioprocess Control går med vinst för första gången sedan starten för sex år sedan. Det står klart sedan förra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.