onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Bioprocess Control vänder till vinst

Skånska miljöteknikföretaget Bioprocess Control går med vinst för första gången sedan starten för sex år sedan. Det står klart sedan förra årets bokslut nu rapporterats in till Bolagsverket.

Bakom vinsten på 842.000 kr under 2011 ligger ökad försäljning, som fick omsättningen att stiga 25 procent till 16,5 miljoner. Vinsten kan jämföras med siffrorna för 2010 och 2009, då resultatet stannade på 3,2 respektive 4 miljoner kronor i förlust.

Bioprocess Control utvecklar teknik för att effektivisera biogasprocesser. Största produkten är ett system för att mäta metangaspotentialen i organiskt material. Första versionen lanserades 2009 och den senaste i maj 2011.

— Den är mer eller mindre på väg att bli internationell standard för att mäta metangaspotentialen i organiskt avfall, säger vd Patrik Andersson.

Syftet är att öka kunskapen om avfallet som stoppas in i en biogasprocess och ta reda på vilka material som genererar mest metangas. Genom att testköra avfall kan man dessutom undvika att material matas in för snabbt så att bakterier växer till sig för fort. Om balansen i bakteriemiljön förstörs kan det leda till dyra avbrott i produktionen.

Senare i år kommer Bioprocess Control att lansera Early Warning System, ett verktyg som hjälper till att optimera flödet under rötningsprocessen – den syrefria nedbrytningen av avfallet. 

Bioprocess Control är baserat i Lund och ägs av holländska industrikonglomeratet DSM, affärsänglarna Thomas Egelstig och Carl-Eric Hansson, grundarna Kristofer Cook och Jing Liu, professorerna Bo Mattiasson och Gustaf Olsson, samt Lunds universitets holdingbolag Luis.

Sören Billing

Skånska miljöteknikföretaget Bioprocess Control går med vinst för första gången sedan starten för sex år sedan. Det står klart sedan förra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.