torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Klirr i kassan för Katam

|  

Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies, med grundaren Krister Tham, fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

Katam Technologies har rest mer denna gång än förra årets 6 miljoner kronor. Bolagets vd Magnus Karlson vill inte avslöja vem som är den största investeraren, men berättar att det är ett gammalt svenskt bolag som handlar med skogsprodukter.

– Vi har rest drygt 23 miljoner kronor som ska ta oss till global lönsamhet inom två år. Vi är sedan tidigare lönsamma i exempelvis Latinamerika. När det gäller Sydostasien har vi redan en kund i Laos och sonderar nu läget för hur vi bäst ska etablera oss i Indonesien, säger Katams vd Magnus Karlson från en taxi i Jakarta.

Magnus Karlson tog över vd-posten för ett år sedan då grundaren Krister Tham gick över till rollen som teknisk chef. Bolaget har utvecklat en AI-baserad molntjänst och säljer prenumerationer för digital mätning och bedömning av enskilda träd i skogsbestånd med hjälp av drönare och video. Tjänsten kortar avsevärt tiden jämfört med manuella skogsbedömningar genom att bearbeta filmad data och ge beslutsunderlag för optimering av odlingen.

Magnus Karlson sammanfattar framtidsplanerna:

– Vi har fått vår affärsmodell bekräftad, har landat rätt inom skogsmätning och ska utveckla områdena hållbarhet och biologisk mångfald. Det finns ett större intresse i länder där träden växer snabbt. Därmed inte sagt att vi inte vill växa framöver i Sverige och Europa, men vi måste fokusera. Vi har vårt dotterbolag i Brasilien med runt tio anställda, nu är Sydostasien vårt fokus, och även Nordamerika.

Deltog i investeringsrundan gjorde även nuvarande ägare SLU Holding, Almi Invest Greentech, I Love Lund och Giscom, liksom några nya svenska och internationella investerare.

Elisabet Ottosson

Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.


  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt. 

  • ”Vi gör kalkylerad förlust”

    Hållbarhetsföretaget Position Green är med kraftig tillväxt en av Malmös startupstjärnor. Men vd och grundare Daniel Gadd väljer bort vinst för att investera för framtiden. Här är siffrorna.