måndag 29 april 2024

inloggad som

CellaVision tar Kanadaorder för sex miljoner

|  
|  

Börsnoterade CellaVision har fått en större order från en grupp kanadensiska sjukhuslabb. Enligt VD Yvonne Mårtensson är affären värd cirka sex miljoner kronor för Lundabolaget, som nyligen sålde sitt tusende instrument för automatiserad blodanalys.

Med sju instrument från CellaVision ska Calgary Laboratory Services kunna sköta blodanalysen för en rad sjukhus i Calgary och södra delen av delstaten Alberta. Affären liknar de som CellaVision tidigare gjort med Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen, där prover skickas till en handfull centralt placerade instrument och de mindre sjukhusenheterna sedan kan granska de digitala provsvaren på distans.

Instrumenten kostar omkring en miljon kronor. I början av nästa år lanserar CellaVision även en mindre variant som komplement för att förenkla provhanteringen för de mindre sjukhusenheter som är för små för att köpa en fullskalemaskin.

Från sju sålda maskiner premiäråret 2001 har CellaVision växt till en omsättning på 72,5 miljoner kronor första halvåret 2011. Av sextiotalet anställda sitter 48 i Lund och resten på säljbolag i Japan, Kanada och USA. Nordamerika står i dag för hälften av omsättningen och är den marknad som växer snabbast.

Bortom dagens blodanalyser, som bygger på att räkna röda och vita blodkroppar med automatisk bildanalys, nosar CellaVision på ytterligare användningsområden för sin hård- och mjukvara. Under 2010 lade bolaget ett antal miljoner på att utvärdera tekniken för att dels räkna vita blodceller i benmärgsvätska, dels detektera malariaparasiter i blod. Förstudierna, som sponsrades av Vinnova och med skånska Puss-pengar, avslutades förra hösten men något beslut om vidare satsningar är ännu inte fattat, uppger Yvonne Mårtensson.

— Vi har funderat på de här områdena en längre tid men måste ha tillräckligt med kapacitet för utvecklingen. Det är en trång sektor för oss eftersom vi har krav på oss att växa med lönsamhet, säger hon.

Erik Olausson

Börsnoterade CellaVision har fått en större order från en grupp kanadensiska sjukhuslabb. Enligt VD Yvonne Mårtensson är affären värd cirka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.