söndag 5 maj 2024

inloggad som

LMK Industri satsar i Genovis — men nobbar ägande

Investmentbolaget LMK Industri i Lund satsar 600.000 kronor i bioteknikföretaget Genovis. Kapitalet är ett riktat forskningsstöd och det finns inga planer på att gå in i Genovis pågående nyemission.

LMK sponsrar projektet Sentinel Node, som handlar om utveckling av nanostrukturer för diagnostik av tumörer i kroppens lymfkörtlar, med hjälp av bland annat magnetkameror. Projektet drivs i samarbete med Institutionen för radiofysik vid Lunds universitetssjukhus. Genovis har tidigare fått finansiering från Vetenskapsrådet och sedan i höstas arbetar en doktorand med projektet, som nu kan utvidgas något.

Samtidigt är bolaget mitt uppe i arbetet med en nyemission för att ta in 24,5 miljoner kronor. Den ska finansiera en tvåårig plan.

— Vi ska bygga ut vår försäljnings- och affärsutvecklingsorganisation, men också öka tempot inom forskningsprojekten och säkra patenträttigheter, säger VD Sarah Fredriksson.

Ingen del av emissionen är garanterad. Och LMK Industri, som bland annat har ägarposter i Axis och Capilon, tänker inte ta chansen att gå in, uppger Peter Ragnarsson, investeringsansvarig.

— Pengarna är enbart ett stöd, något ägande har vi inte diskuterat, säger han.

Teckningstiden i Genovis emission sträcker sig månaden ut. Företaget har sex anställda i Lund och tre i Malmö på dotterbolaget Eijdo Research. Genovis finns redan på marknaden och säljer bland annat nanopartiklar för biomedicinsk användning. Ifjol låg omsättningen på en knapp miljon kronor och rörelseförlusten på 12,6 miljoner.

Sedan starten 1999 har bolaget tagit in cirka 80 miljoner kronor i riskkapital. Aktien är noterad på First North. Största ägare är finansmannen Bo Håkansson.

Kristian Svensson

Investmentbolaget LMK Industri i Lund satsar 600.000 kronor i bioteknikföretaget Genovis. Kapitalet är ett riktat forskningsstöd och det finns inga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Dyr flytt för Genovis

    Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

  • Hon tänker tvärtom

    När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • Genovis lämnar Lund

    Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.

  • Full fart i Genovis

    Biotechföretaget Genovis i Lund redovisar en omsättningsökning på över 100 procent för det första kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 300 procent. […]

  • Ytterligare kapital till forskningsbolag

    Helsingborgsbolaget Aqilion tillförs 20,1 miljoner kronor genom konvertering av teckningsoptioner från förra årets emission, då Fåhraeus Start Up and Growth […]

  • Genovis-grundaren landar första affären för Aqilion

    Sara Fredriksson, grundare av bioteknikföretaget Genovis, nu vd för Aqilion i Helsingborg, har landat bolagets första licensaffär. Läkemedelsjätten Merck betalar […]

  • Bra utveckling för Genovis trots tapp

    I morse kom Genovis bokslutsrapport, som visade ett stort tapp under Q4, och aktien föll med över 10 procent på […]

  • 30 miljoner till Helsingborgsforskare

    Helsingborgsbaserade Aqilion har tagit in 30,5 miljoner kronor för att fortsätta sin utveckling av läkemedel, och samtidigt gett ut teckningsoptioner […]