söndag 14 april 2024

inloggad som

Bra utveckling för Genovis trots tapp

|  
|  

I morse kom Genovis bokslutsrapport, som visade ett stort tapp under Q4, och aktien föll med över 10 procent på morgonen. Vd Fredrik Olsson är dock inte oroad över bolagets utveckling, han pekar på en engångskostnad och en volatil sidoverksamhet som orsakerna till fjärde kvartalets röda siffror. 

– Vår underliggande affär utvecklas väldigt bra, kärnverksamheten hade en organisk tillväxt på över 30 procent 2022 och vi går in i 2023 med ett starkt momentum, säger han till Rapidus. 

Genovis kärnverksamhet är att sälja enzymer och antikroppar till framför allt läkemedelsföretag som använder dem för att utveckla nya läkemedel och behandlingar. En annan del av verksamheten är att licensiera ut rättigheterna till vissa enzym, något som kan ge Genovis plötsliga stora inkomster och skapa obalans i resultatet. 

– Det är en volatil affär med en stor uppsida för oss och fantastiska bruttomarginaler. Vi får milstolpsbetalningar så det blir lite hoppigt och ojämnt fördelat mellan kvartalen. Q4 2021 hade vi 20 miljoner i licensintäkter från Selecta Biosciences, men inga under Q4 2022. Men Q1 i år kommer nog att se väldigt bra ut, säger Fredrik Olsson. 

Han syftar på en stor licensintäkt som bolaget rapporterade om i januari. Samma Selecta sublicencierade Genovis enzym i en affär som gav Lundabolaget 4 miljoner dollar i direktbetalning, cirka 42 miljoner kronor. 

Genovis redovisade en nettoomsättning för fjärde kvartalet 2022 på 25,7 miljoner kronor, 39 procent lägre än samma period året innan. Sett över hela året ökade omsättningen något, från 93 till 102 miljoner, men rörelseresultatet och EBITDA sjönk rejält jämfört med 2021. 

Där ligger en engångskostnad om cirka 9 miljoner kronor, en återbetalning av en försäkringsersättning som Genovis erhöll för en patenttvist som började 2014.  

– Ett amerikanskt bolag kopierade ett av våra enzym, så vi inledde och vann en legal process mot bolaget. Vi hade en patentförsäkring som skulle täcka delar av processen men det uppkom frågetecken hos försäkringsbolaget och vi valde att återbetala delar av ersättningen för att slippa en ännu en tvist, säger Fredrik Olsson. 

Genovis är noterat på Nasdaq First North.

Emiliano Strauss

I morse kom Genovis bokslutsrapport, som visade ett stort tapp under Q4, och aktien föll med över 10 procent på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.