Som ung kvinna i maktposition, gift med en afrikan som dessutom råkar vara muslim, sticker Katrin Stjernfeldt Jammeh i ögonen på en del. Men det är knappast någon dununge som tagit över stolen som Malmös mäktigaste politiker. Efter fem år har hon varit med om såväl duster i kommunfullmäktige som uppslitande debatter i partiet om friskolornas framtid. Någon utstakad bana har det ändå inte handlat om.
— Det tog ett par veckor att bestämma mig när jag fick frågan att bli kommunalråd 2008. Att jobba med politik hade jag väl tänkt, men att vara frontperson hade jag aldrig tänkt. Men sedan insåg jag att jag älskar Malmö som stad, jag är väldigt politisk i mitt sätt att tänka och ville förändra. Dessutom satt jag med någon arbetsuppgift som kändes ganska hopplös. Hur många får chansen att jobba på heltid med det de verkligen tror på?
Vid det här laget är hon van vid det vardagliga gnället i kommunfullmäktige, där socialdemokraterna styr tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet i knapp majoritet.
— Det har jag tänkt på många gånger, det är inte i den där salen som vi förändrar världen, även om vi fattar en hel del viktiga beslut. Många gånger har jag funderat på hur man ska lyfta blicken och debatten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Hennes första arbetsområde som kommunalråd blev sociala frågor, och hittills är hon kanske mest känd för Malmökommissionen, en grupp externa akademiker och experter som fick till uppgift att skärskåda stadens sociala och folkhälsomässiga utmaningar. I slutrapporten, som publicerades i våras, pekar kommissionen bland annat på att det skiljer upp till sju år i medellivslängd mellan de boende i olika stadsdelar i Malmö. Det är just den sociala aspekten som Katrin Stjernfeldt Jammeh trycker på när Jan Wifstrand frågar henne om stadsbyggnadsvisionen bortom de pågående projekten Malmö Live och Hyllie.
— Vi växer rätt kraftigt, mycket fokus ligger på exploatering i Hyllie men också att förtäta staden och jobba med infrastrukturen så att vi minskar biltrafiken. När vi växer ska vi göra det hållbart, vi har varit väldigt duktiga med klimatfrågor och energieffektiviseringar. Jag hoppas att vi om tio år fortfarande har den positionen att folk vallfärdar till Malmö för att se på hållbara lösningar. Men sedan försöker jag snäppa upp oss i hur vi lägger på den sociala dimensionen. Hur bygger vi bort bostadssegregationen, hur räknar vi på sociala effekter när vi bygger. Det handlar om allt ifrån att bygga ihop bostadsområdet till att upprusta miljonprogrammen energieffektivt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
De senaste åren har Katrin Stjernfeldt Jammeh haft ansvar för Malmös skolor och bland annat drivit igenom en omorganisation där ansvaret för skolorna flyttats från stadsdelarna till den centrala förvaltningen. Hon har själv satt förskolebarn i privata föräldrakooperativ men vaktar sin tunga när Jan Wifstrand försöker pressa henna på hur hon och socialdemokraterna tänker driva igenom sin plan att kommunerna ska få vetorätt mot nya etableringar av friskolor.
— Vi vill ha en dialog med skolföretag och de som vill driva skolor. Sedan ska skolinspektionen se till att man lever upp till kvalitetskriterierna, säger hon.
Den sociala aspekten spelar också in i när medierna rapporterar om Malmö, påpekar Jan Wifstrand, och frågar om det är vårt eget fel att tidningarna bara skriver om kriminalitet och våldsdåd i staden.
— Nja, när något har satt sig blir det fokus på det. Saker som händer i Malmö kopplat till kriminalitet toppar nyhetsflasharna. Lite bättre har det blivit på sista tiden. Under någon dag när Peter Mangs härjade som värst gjorde jag 26 intervjuer från en massa olika länder kring vad vi såg hände i Malmö och vad det säger om integrationen i staden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Som lösning föreslår Jan Wifstrand att Katrin Stjernfeldt Jammeh ska gå på samtliga av MFF:s hemmamatcher.
— Då kommer alla skriva om det istället. Ingenting du gör som kommunstyrelseordförande kan påverka bilden av Malmö mera än om MFF vinner SM-guld i november, säger han.
Katrin Stjernfeldt Jammeh är uppvuxen i Trelleborg och pluggade statsvetenskap i Lund. Helgerna spenderade hon däremot i Malmö där hon jobbade extra som servitör på musik- och nattklubben Estrad.
— Enligt mina källor var du äckligt bra på att dra in dricks. Vad betyder det för Malmös skatteintäkter framöver? frågar Jan Wifstrand.
— Engagemanget hoppas jag ska hjälpa till att lyfta Malmö, på motsvarande sätt som jag tror att jag hjälpte till att lyfta krogen, jag tyckte det var väldigt roligt att jobba där.
Text: Erik Olausson
Foto: Kristoffer Lindblad
Caroline B Le Bongoat, Malmö stad; Linus Wiebe, Lunds universitet | Harald Lindström, Region Skåne; Julia Branting, Malmö stad |
Patrick Buschow, Prevas; Andreas Lundberg, Skanska | Sören Samefors, Flextrus; Bengt A Daftner, Swedbank |
Anna Käll, Casino Cosmopol; Dennis Axnér, Delo | Cecilia Svensson och Annikki Tinmark, Malmö stad |
Rickard Wendel, Wendel politik och påverkan; Joakim Gyllin, No Bull | Michael Ekelund, Sparbanken Öresund; Ulrika Backenskiöld, Baker Tilly Malmö |
Marie Romare, Öresundsbron; Cecilia Kongini, Cronström Olander | Magnus Forsbrand, MultiQ; Fredrik Westman, Navigator |