onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

HemoCue satsar på privatmarknaden

Medicinteknikföretaget HemoCue AB i Ängelholm i nordvästra Skåne tänker ta steget in på en ny marknad. Det gäller hemtestning av glukoshalten i blodet för diabetiker, en marknad som domineras av jättar som Johnson&Johnson, Bayer och Roche. Enligt marknadsdirektör Clas Runnberg blir dock HemoCue ensamt om laboratoriemässig säkerhet i hemtestet.

Bakgrunden är att HemoCue för ett år sedan lanserade ett eget blodsockerinstrument kallat Glucose 201. Det används på bland annat vårdcentraler och ger laboratoriemässig säkerhet vid glukostest. Instrumentet, som kostar 4.000 svenska kronor och är i fickformat, har blivit en framgång.

— Vi har sålt mer än 500 i Sverige och det är mer än vad vi väntade, säger Clas Runnberg.

Bland annat på grund av instrumentets litenhet har HemoCue fått förfrågningar från diabetiker om att utveckla ett instrument som kan användas i hemmet. Det arbetet är nu på gång och beräknas vara klart till sommaren. Instrumentet ska bli mindre och billigare men med samma testsäkerhet.

En annan förutsättning för marknadsföringen är att HemoCue nu också har utvecklat enstycksförpackade kuvetter, en sorts pipett, med vars hjälp diabetikern själv tar blodprovet under hygieniskt säkra förhållanden.

Enbart i Sverige finns cirka 300 000 diabetiker.

Fakta om HemoCue:

HemoCue är ett medicinteknikföretag. De främsta produkterna är instrument som enkelt kan mäta hemoglobinet eller sockerhalten i blodet och användas av sjukvårdspersonal utan tillgång till laboratorieresurser. Tekniken bygger på egna, svenska uppfinningar.

Bolaget ägs av EQT sedan 1999.

Medicinteknikföretaget HemoCue AB i Ängelholm i nordvästra Skåne tänker ta steget in på en ny marknad. Det gäller hemtestning av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.