onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Branding för dyrt för uppstickarna – litar på partners i stället

Kort sagt: IT-nedgången har inte påverkat ambitionerna så mycket, men väl strategin bland många företag på Cebit-mässan i Hannover. De ska fortfarande bli världsledande på sitt område, men vägen dit går inte lika ofta via egen berömmelse och brett varumärkesbyggande. I stället ska man bli en bricka i spelet mellan de stora aktörerna.

Av Thomas Frostberg

Varumärkesbyggande, branding, har blivit en allt viktigare faktor för att nå framgång. Det mest aktuella exemplet är förmodligen kampen mellan Nokia och Ericsson, där Ericsson drabbades av gubbstämpel medan Nokia blev ett trendmärke.

Nya Sony Ericsson försöker vända trenden och har en betydligt fräckare monter än förra året och slår faktiskt Nokia med god marginal. Personalen är moderiktigt stylad (nåja, i alla fall den kvinnliga delen i jeanskjol och gymnastikskor – männen är mer traditionellt klädda) och det talas inte längre om tråkiga begrepp som mobilt Internet. I stället är det spel, inbyggda kameror och videosnuttar i telefonerna som gäller. Ett modernt ”brand”, kort och gott.

Den andra ytterligheten är företag vars namn du aldrig kommer att få höra talas om, ens om de blir riktigt framgångsrika. Siktet är inte inställt på stor berömmelse, utan på att skapa just den där modulen som giganterna saknar i sina stora system. Intäkterna kommer inte från direktförsäljning via egna kanaler, utan genom licensintäkter från större företag.

Det kan låta som en naturlig, närmast självklar, väg för ett litet bolag. Varför ska till exempel Acinta i Valby utanför Köpenhamn bygga upp egna sälj- och marknadsföringskanaler med kostnadskrävande utländska dotterbolag för sin mjukvara för business intelligence? Betydligt smartare då att flörta med dem som redan är globala, vilket är målet när de i år ställer ut i den danska samlingsmontern på Cebit (se onsdagens nyhetsbrev).

Men för bara ett år sedan såg världen annorlunda ut. Varenda litet företag skulle, förutom att bli världsledande i sin nisch också bygga ett varumärke som förknippades med en massa fina, värdeladdade ord.

— Många har väl kommit på att det är otroligt dyrt att bygga ett varumärke, kommenterar superentreprenören Christer Fåhraeus vars bolag Anoto, C Technologies, WeSpot och Precise Biometrics inte ställer ut på mässan i år, till skillnad från i fjol.

I stället syns produkterna under andra namn på olika håll i mässhallarna. Sony Ericsson visar upp Anotopennan med egen logga under namnet chatpen och Precise Biometrics teknik för identifiering via fingeravtryck visas i flera montrar i säkerhetshallen. I båda fallen har det varit en del av strategin sedan lång tid tillbaka.

Nätverksekonomin kan inte bara bestå av individualister, det behövs underleverantörer även i framtiden. För Öresundsregionens företag med en liten hemmamarknad, internationellt sett, är det en intressant strategi.

Slutsatsen är att varumärket fortfarande betyder mycket, men det är inte givet att det är det egna varumärket som ska synas utåt.

Kort sagt: IT-nedgången har inte påverkat ambitionerna så mycket, men väl strategin bland många företag på Cebit-mässan i Hannover. De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • Några tröstande ord till spelbolagen

    Investerarna har inte försvunnit – de investerar bara mindre. Det var ett av budskapen till spelutvecklarna från investerarpanelen vid Nordic Games i Malmö.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.