onsdag 27 november 2024

inloggad som

Kör ett varv till – säg JA till Sjöormen!

Kort sagt: Moderaterna och folkpartiet i Malmö anser att en kommunal satsning på en ny innovationsmiljö för entreprenörer snedvrider konkurrensen och därför bör skrinläggas. Men problemet är att om inte kommunen satsar görs nästan ingenting för att stimulera framtidens företagare. Rapidus uppfattning är att praktiken är viktigare än ideologin i detta fall.

Av Jan Wifstrand

”Vår uppfattning är att denna satsning riskerar att skada konkurrensförhållandena i det lokala näringslivet”.

Så skriver moderaterna och folkpartisten i Malmös kommunstyrelse i en starkt ideologiskt präglad reservation till beslutet att lägga fram förslaget om en ny inkubator för nya tillväxtföretag, för kommunfullmäktige att besluta om.

Och hör vidare:

”Att välja ut vissa nystartade företag inom en speciell bransch och erbjuda dessa förmånliga lokaler, förmedling av kvalificerad affärsrådgivning m.m. utgör enligt vår mening ett riktat företagsstöd.”

Det skriver bland andra Thorbjörn Lindhqvist, moderat kommunalråd, apropå ambitionerna med den nya inkubatorn i projektet Sjöormen. Lindhqvist följer näringslivsfrågorna i Malmö väl och har nu en tyngre röst än någonsin i kommunens moderatgrupp. Men partikamraten och vice ordföranden i kommunstyrelsen Percy Liedholm är inte heller någon dununge i dessa frågor, och han har inte skrivit under reservationen.

Hur ideologisk får man bli när det gäller företagen och framtiden?

Först litet bakgrund:

Redan i början av december (se länk nedan) refererade Rapidus ganska utförligt förslaget om en uppföljare på det kollapsade Andra Varvet, alltså det förra försöket att etablera en ny företagsmiljö i Västra Hamnen i Malmö. Ett stadens Symbion eller Ideon, dock med viktiga skillnader.

Och idén som nu gått vidare, ända till behandling i kommunfullmäktige, är alltså att ta gamla Bo01-kontorslokaler i kvarteret Sjöormen och där bygga en ny inkubatormiljö, med lokaler, stöd och hjälp, en VD och allt. Dessutom i direkt anslutning till Malmö Högskola, vilket får anses vara en kärnfaktor i det hela.

Satsa sju miljoner om året i fem år på detta, säger socialdemokraterna i Malmö och vill ha snabbast möjliga beslut om ett kommunalt bolag som driver det.

Det är här reservationen ovan kommer in i bilden. De borgerliga säger nej, av starkt principiella skäl.

Först ska sägas att det är värt all respekt med ett klart ställningstagande om att vissa företag inte ska gynnas på andras bekostnad. Men är det vad som sker i en inkubator av den här typen?

Kanske. Problemet i den svenska djungeln av skatter, regler, hinder och krångel är bara att majoriteten av goda entreprenörsidéer helt enkelt aldrig kommer till stånd om inte någon axlar rollen av att stimulera initiativen. Vad blir det för konkurrens om ingen startar någonting?

Det är helt enkelt mäkta tungt och krångligt att etablera och driva upp ett företag i Sverige. Och om någon tror att det är de nya riskkapitalisterna som räddar nyföretagandet, så glöm det. Få företag i första seedfasen får någon konkret hjälp från de tunga, nu nervösa och rädda investerarna.

Den långtgående slutsatsen av det starkt principiella resonemanget ovan är att kommunerna faktiskt borde förbjudas att ens ha ett näringslivskontor. De råd en Sven Håkansson i Malmö eller en Peter Sörbom i Lund kan tänkas ge kan ju snedvrida konkurrensen för dem som inte frågar!

I teorin är det borgerliga resonemanget om rena principer och ett icke-subventionerat företagande lovvärt och rakryggat. Men praktiken?

Den är en annan. Malmös nyföretagande är närmast i kris. Men goda idéer finns, IT-, media- och telekomkunnandet ökar och Högskolan har kommit för att utvecklas. Och ”företagshärbärget” Virtual Business House kan väl inte ta hand om alla?

Acceptera att de nya entreprenörerna behöver syre och värme i ett växthus. Det kan (tyvärr) behöva stimuleras av offentliga medel, för några andra satsas knappast.

Därför bör Malmös politiker, sossar som borgerliga, säga ja till Sjöormen nu.

Fotnot: En miljö av teknikparkstyp finns redan i Malmö, nämligen medicinens och bioteknikens Medeon. Men Sjöormen riktar in sig på andra branscher. Noteras bör att Malmö stad är delägare i Medeon.

Kort sagt: Moderaterna och folkpartiet i Malmö anser att en kommunal satsning på en ny innovationsmiljö för entreprenörer snedvrider konkurrensen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Brakförlust i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att trilla in. Bland dagens rapporter finns Prebona, Move by Bike, Immunovia, Prolight Diagnostics, Nattaro och Acousort.