onsdag 27 november 2024

inloggad som

Revisorer kritiserar Region Skånes näringslivsarbete

Näringslivsenheten inom Region Skåne kritiseras på flera punkter i en granskning som konsultföretaget Grufman Reje utfört på uppdrag av regionens revisorer. Arbetet med det regionala tillväxtavtalet har till exempel visat på ”brister i stringens och struktur”.

Utredarna har intervjuat ett 30-tal företrädare för kommuner, näringsliv och organisationer som arbetar med liknande frågor som Näringslivsenheten. De allra flesta är positiva till Region Skånes initiativ på området, eftersom det skapat mötesplatser för erfarenhetsutbyte. Samtidigt har de tillfrågade ”saknat starka initiativ och riktning i arbetet”.

Kritiken gäller bland annat en rörig organisation, där man inte vet vem som ansvarar för vad och hur ansvarsfördelningen mellan Näringslivsenheten och Regionala utvecklingsstaben ser ut. Sämst tycks kontakten vara med kommunerna, något utredarna tror bottnar i missnöje med arbetet kring tillväxtavtalet. Det byggdes upp förväntningar som sedan inte kunnat infrias.

I rapporten framförs också oro för att Skåne är en svagare part i Öresundsarbetet. Flera intervjuade efterlyser resultat från de olika samarbetsprojekt som dragits i gång. Utredarna konstaterar dessutom att Copenhagen Capacity har dåliga kunskaper om Näringslivsenheten och dess organisation.

Rolf Tufvesson, ansvarigt regionråd (kd), instämmer delvis i kritiken. För att förtydliga organisationen har Näringslivsenheten delats i två avdelningar med ansvar för investeringsfrämjande åtgärder respektive näringslivsutveckling och tillväxt. I Öresundsarbetet behövs en tuffare skånsk organisation med mer personal och resurser för att matcha Copenhagen Capacity.

Näringslivsenheten inom Region Skåne kritiseras på flera punkter i en granskning som konsultföretaget Grufman Reje utfört på uppdrag av regionens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Brakförlust i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att trilla in. Bland dagens rapporter finns Prebona, Move by Bike, Immunovia, Prolight Diagnostics, Nattaro och Acousort.