De första doktoranderna rekryteras nu till den första forskarskolan i läkemedelsvetenskap i Sverige. Fram till 2008 ska 25 doktorander utbildas. Skolan är ett samarbete mellan universiteten i Lund och Växjö samt högskolorna i Kristianstad, Kalmar och Halmstad. Skolans centrum blir matematisk-naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.
Forskarskolan i läkemedelsvetenskap är tvärvetenskaplig. Doktoranderna ska få en bred utbildning som ger olika aspekter på hur läkemedel skapas och fungerar. Tyngdpunkten ligger på molekylär och cellulär nivå. Ökad kunskap om hur läkemedel fungerar i organismen är ett viktigt mål i utbildningen.
— Det handlar om att få fram ny, unik kompetens, säger professor Per Kjellbom som är skolans studierektor.
Beräkningar som gjorts inom den svenska läkemedelsindustrin visar att den inom överskådlig tid behöver minst 200 högutbildade specialister för att kunna stanna i landet och ändå klara konkurrensen med utländska företag.
— Satsningen på en forskarskola är nödvändig och kommer att löna sig, säger professor Torbjörn Frejde som har lett den arbetsgrupp som utrett förutsättningarna för skolan.
Satsningen på forskarskolan i läkemedelsvetenskap är ett regeringsinitiativ. Utbildningsdepartementet satsar 90 miljoner svenska kronor på skolan till och med år 2007.