När Medicon Valley Academy håller årsmöte den 21 mars fattas troligen beslut om att acceptera associerade medlemmar. Bland de första som då kan släppas in i MVA-gemenskapen är Kalmar Bioscience, den organisation som nu initieras av teknikparken Atrium 21 i Kalmar.
Ett femtontal organisationer och företag som inte uppfyller grundkraven rent geografiskt står på kö för associerat medlemskap. Det bekräftar MVA:s VD Bent Christensen för Rapidus.
Han betonar samtidigt att inga beslut fattats i frågan.
Atrium 21:s VD, tillika projektledaren för Kalmar Bioscience, Carl-Gunnar Nyquist säger till Rapidus att Kalmar är mycket angeläget om att komma med i gemenskapen, då Kalmar och andra sydsvenska aktörer nu riktar betydligt större uppmärksamhet söderut än mot Stockholm. Kontaktnätet i Öresundsregionen bedöms som mycket värdefullt.
MVA:s stadgar säger att medlemskap kan beviljas till medicoverksamhet, universitet, högskola med mera som hör hemma i Köpenhamns, Roskildes och Frederiksborgs amter samt i Skåne. Det finns inga planer på att ändra detta, men ett seriöst framlagt förslag går ut på att göra det möjligt att associera medlemmar så att de kan verka i organisationen, men utan rösträtt och utan rätt till styrelseplats.
Intresset för att söka medlemskap är stort. Bland de femton som anmält sig finns verksamheter hemmahörande i Odense, Århus, Ålborg, Oslo, Hamar och i Småland, bland annat. Rapidus bedömer att sannolikheten är stor för att förslaget om associerat medlemskap klubbas.