Uttalandet från det danska skatteministeriets departementschef i måndagens Rapidus, om att den nya danska regeringen kan acceptera bopælsbeskattning, har väckt uppmärksamhet i det svenska utrikesdepartementet.
— Det är ett helt annat tonläge från den nya danska regeringen, kommenterar Sveriges handels- och samarbetsminister Leif Pagrotsky för Rapidus.
Han är ansvarig för Öresundsfrågorna i den svenska regeringen och värderar departementschefen som en mycket viktig person i förhandlingarna om ett nytt skattesystem i Öresundsregionen. Departementschefen är den högsta tjänstemannen i de danska ministerierna, men i motsats till i Sverige inte politiskt utsedd.
Bopælsbeskattning innebär att man betalar skatt där man bor och utnyttjar social service, till skillnad från i dag när skatten betalas i arbetslandet. Villkoret från dansk sida för en ändring är åtgärder som motverkar en ny flyttvåg av skatteskäl vid bopælsbeskattning.
— Det är löftesrikt och förenligt med vad vi gjorde upp i Köpenhamn i oktober, men därefter har vi hört danskarna prata annorlunda, säger Pagrotsky apropå ett möte med Danmarks tidigare erhvervs- och skatteministrar.
Tanken var att lösningarna skulle vara klara före nyår, men det danska valet har försenat arbetet. Leif Pagrotsky har ännu inte haft några politiska kontakter i frågan med sin nya kollega, nordisk samarbetsminister Bendt Bendtsen (konservative).
— Jag har respekt för att den nya regeringen inte kan lyfta Öresundsfrågan allra först, men nu är det dags att rulla det här igen. Två månader är en rimlig tidsrymd för att nå en politisk samsyn om hur dagens system ska förändras, säger Pagrotsky.
Centralt för de förslag som kommer att presenteras är att de förutom att främja integrationen också ska vara enkla att förstå för både anställda och företag samt skapa en naturlig koppling mellan den skatt löntagarna betalar och de sociala förmåner de kan dra nytta av.