onsdag 27 november 2024

inloggad som

USA och Sverige med i spelet om IT-forskarparken i Ørestaden

En svensk forskarpark och en amerikansk riskkapitalfond kan bli räddningen för IT-forskarparken i Ørestaden. Inom erhvervsministeriet diskuteras just nu hur man ska få ihop ett dansk-svensk-amerikanskt dream-team. Inledande kontakter har bland annat tagits med forskarbyn Ideon i Lund, erfar Rapidus.

Den prestigefyllda satsningen hotar annars att bli ett fiasko sedan bara ett av ursprungligen tre danska konsortier kommit in med anbud på att bygga och driva IT-forskarparken. Bakgrunden är bland annat oklarheter kring ägandet av marken som forskarparken ska byggas på.

Det enda anbudet, inlämnat av forskarparkerna CAT och Novi samt byggföretaget NCC Danmark, har snabbt underkänts av erhvervsministeriet eftersom det inte var bra nog. Bland annat saknades en plan för hur konsortiet skulle kunna lösa riskkapitalfinansieringen av företagen i forskarparken. Det är här USA kommer in.

— Vi har satt igång en process där vi snackar med konsortierna. Det blir mer direkta förhandlingar. Vi har även fått fatt i utländska aktörer, bland annat amerikanska VC-fonder, som är mycket intresserade av att investera i Norden och ser Ørestaden som en möjlighet, uppger Peter Torstensen, avdelningschef på erhvervsministeriet, för Rapidus.

I diskussionerna kommer även forskningsparken Symbion att finnas med, trots att man dragit sig ur konsortiet med CAT och Novi.

Den nya IT-forskarparken ska omfatta 20.000 kvadratmeter och ligga intill IT-højskolen och Danmarks Radios nya lokaler i Ørestaden. Danska staten erbjuder fri mark i 35 år och Hovedstadens Udviklingsråd ett räntefritt lån på tio miljoner som stöd till etableringen.

En svensk forskarpark och en amerikansk riskkapitalfond kan bli räddningen för IT-forskarparken i Ørestaden. Inom erhvervsministeriet diskuteras just nu hur […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Brakförlust i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att trilla in. Bland dagens rapporter finns Prebona, Move by Bike, Immunovia, Prolight Diagnostics, Nattaro och Acousort.