onsdag 27 november 2024

inloggad som

Privata investeringar tar fart i Ørestaden i Köpenhamn

Andelen privatfinansierade byggprojekt i Ørestaden har ökat från 40 till 50 procent och utvecklingen fortsätter i samma riktning, enligt Bo Dybkjær, kommunikationsdirektör för Ørestadsselskabet. Därmed har det skett ett genombrott för privata investeringar efter kritik om indirekt statsstöd.

Tanken är att markförsäljning i Ørestaden ska finansiera byggandet av Köpenhamns metro till en kostnad av 10,8 miljarder danska kronor – för övrigt en kostnadsökning på 40 procent jämfört med vad som planerades 1996. Får man inte in hela summan från markförsäljningen skickas i stället räkningen till de danska skattebetalarna. Och hittills har det offentliga varit mer än villigt att investera i både offentliga och halvprivata byggprojekt, bland annat genom en utbyggnad av Köpenhamns universitet, ett nytt psykiatriskt sjukhus, Rigsarkivet, kontor till Hovedstadens Sygehusfællesskab, Danmarks Radios nya hus samt en IT-højskole från 2003.

— Särskilt det kommande halvåret går väldigt många byggprojekt igång. Och alla vi förhandlar med just och den närmaste tiden framöver är privata investerare. Samtidigt ligger vi långt före budgeten, säger Bo Dybkjær.

Bland privata investeringar i Ørestaden finns läkemedelsföretaget Ferring, som i januari flyttar in i Ørestadens första höghus på 20 våningar. Nu i november läggs grunden till Danmarks största köpcentrum, Field’s Copenhagen. Masterfoods samlar sina skandinaviska aktiviteter i Ørestaden. KLP Forsikring, Norges största livförsäkringsbolag, bygger ett kontorshus och Unidanmark-fonden ska bygga 400 nya studentbostäder.

Andelen privatfinansierade byggprojekt i Ørestaden har ökat från 40 till 50 procent och utvecklingen fortsätter i samma riktning, enligt Bo […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Brakförlust i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att trilla in. Bland dagens rapporter finns Prebona, Move by Bike, Immunovia, Prolight Diagnostics, Nattaro och Acousort.