Av Jan Wifstrand
En gång i tiden hette det Leif Jensen, en liten bankrörelse i Köpenhamn som sögs upp av större intressen, läs svenska Carnegie. Så blev det Carnegie Jensen och sedermera bara Carnegie, idag inte bara en ledare på kapital och börs i Sverige, utan även den största renodlade investmentbanken i Danmark, med cirka 120 personer sysselsatta i kapitalförvaltning, corporate finance och aktiehandel i Köpenhamn.
Carnegiekoncernens planer på börsnotering i vår, som avslöjades av den nya ekonomisajten Ekonomi24 nu på eftermiddagen, är inte den renodlade Stockholmsnyhet som kanske många tror. Nej, med tillägg för Carnegies stab på närmre 30 personer i Malmö är det alltså cirka 150 medarbetare i Öresundsregionen som är med och blir värderade av marknaden.
Internt presenteras nyheten för övrigt på dansk mark, närmre bestämt på en jättekonferens för Carnegies alla drygt 800 anställda världen runt, för reselogistikens skull inhyrda på Bella Center i Köpenhamn på lördagen. Och uppenbarligen finns det folk i Köpenhamn som tycker att Carnegie är betydelsefullt. Det hör inte till vanligheterna att privata företag får låna Rådhuset mitt i Byen för den avslutande festen…
Börsplanerna är något av en revolution för de Carnegieanställda, de flesta av dem långvägare i verksamheten, alla aktieägare av hyfsad dignitet i det egna företaget, dock med inlåsta innehav, utan möjlighet att sälja eller ens riktigt veta vad deras ägande i koncernen är värt.
Nu låser Carnegie upp och blir på det sättet det första företag av den här karaktären på danska marknaden som får en regelrätt marknadsvärdering (låt vara bara på Stockholmsbörsen, inte i Köpenhamn) av en renodlad investmentbanks verksamhet. Andra stora aktörer i Danmark, som Aros, Unibank, Den Danske Bank eller Enskilda, är förvisso noterade, men där är investmentbanking-verksamheten bara en del av en större helhet. Och Alfred Berg, likaledes stor aktör i Danmark, är inte noterad.
Får detta beslut någon större betydelse? Får Niels Roth, chef för Carnegies Private Banking i Köpenhamn och medlem i koncernens ledningsgrupp, och Mikael Randel, chef för kapitalförvaltningen på dansk botten, ett lättare liv på grund av en marknadsnotering?
Enligt Carnegies koncernchef Lars Bertmar får det mindre betydelse i Danmark än i andra länder när det gäller jakten på värderad personal. Antalet aktörer är färre här, därför är det något lättare att behålla kompetent personal, men en självklar slutsats är att Carnegie nu blir ännu mera attraktivt som arbetsgivare i den finansiella industrin.
Det är detta som kommer att visa sig vara vitsen med Carnegies beslut, om det ses med danska ögon. Vetskapen om att en explosiv utveckling för dansk aktiehandel och danska företagsaffärer bara har börjat gör att Carnegie vill använda alla medel för att stå väl rustade i loppet. Och Malmödelen av verksamheten drar troligen nytta av det också.