torsdag 18 juli 2024

inloggad som

150 Carnegianer i Öresund får sin värdering i vår

Av Jan Wifstrand

En gång i tiden hette det Leif Jensen, en liten bankrörelse i Köpenhamn som sögs upp av större intressen, läs svenska Carnegie. Så blev det Carnegie Jensen och sedermera bara Carnegie, idag inte bara en ledare på kapital och börs i Sverige, utan även den största renodlade investmentbanken i Danmark, med cirka 120 personer sysselsatta i kapitalförvaltning, corporate finance och aktiehandel i Köpenhamn.

Carnegiekoncernens planer på börsnotering i vår, som avslöjades av den nya ekonomisajten Ekonomi24 nu på eftermiddagen, är inte den renodlade Stockholmsnyhet som kanske många tror. Nej, med tillägg för Carnegies stab på närmre 30 personer i Malmö är det alltså cirka 150 medarbetare i Öresundsregionen som är med och blir värderade av marknaden.

Internt presenteras nyheten för övrigt på dansk mark, närmre bestämt på en jättekonferens för Carnegies alla drygt 800 anställda världen runt, för reselogistikens skull inhyrda på Bella Center i Köpenhamn på lördagen. Och uppenbarligen finns det folk i Köpenhamn som tycker att Carnegie är betydelsefullt. Det hör inte till vanligheterna att privata företag får låna Rådhuset mitt i Byen för den avslutande festen…

Börsplanerna är något av en revolution för de Carnegieanställda, de flesta av dem långvägare i verksamheten, alla aktieägare av hyfsad dignitet i det egna företaget, dock med inlåsta innehav, utan möjlighet att sälja eller ens riktigt veta vad deras ägande i koncernen är värt.

Nu låser Carnegie upp och blir på det sättet det första företag av den här karaktären på danska marknaden som får en regelrätt marknadsvärdering (låt vara bara på Stockholmsbörsen, inte i Köpenhamn) av en renodlad investmentbanks verksamhet. Andra stora aktörer i Danmark, som Aros, Unibank, Den Danske Bank eller Enskilda, är förvisso noterade, men där är investmentbanking-verksamheten bara en del av en större helhet. Och Alfred Berg, likaledes stor aktör i Danmark, är inte noterad.

Får detta beslut någon större betydelse? Får Niels Roth, chef för Carnegies Private Banking i Köpenhamn och medlem i koncernens ledningsgrupp, och Mikael Randel, chef för kapitalförvaltningen på dansk botten, ett lättare liv på grund av en marknadsnotering?

Enligt Carnegies koncernchef Lars Bertmar får det mindre betydelse i Danmark än i andra länder när det gäller jakten på värderad personal. Antalet aktörer är färre här, därför är det något lättare att behålla kompetent personal, men en självklar slutsats är att Carnegie nu blir ännu mera attraktivt som arbetsgivare i den finansiella industrin.

Det är detta som kommer att visa sig vara vitsen med Carnegies beslut, om det ses med danska ögon. Vetskapen om att en explosiv utveckling för dansk aktiehandel och danska företagsaffärer bara har börjat gör att Carnegie vill använda alla medel för att stå väl rustade i loppet. Och Malmödelen av verksamheten drar troligen nytta av det också.

Av Jan Wifstrand En gång i tiden hette det Leif Jensen, en liten bankrörelse i Köpenhamn som sögs upp av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.