onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

150 Carnegianer i Öresund får sin värdering i vår

Av Jan Wifstrand

En gång i tiden hette det Leif Jensen, en liten bankrörelse i Köpenhamn som sögs upp av större intressen, läs svenska Carnegie. Så blev det Carnegie Jensen och sedermera bara Carnegie, idag inte bara en ledare på kapital och börs i Sverige, utan även den största renodlade investmentbanken i Danmark, med cirka 120 personer sysselsatta i kapitalförvaltning, corporate finance och aktiehandel i Köpenhamn.

Carnegiekoncernens planer på börsnotering i vår, som avslöjades av den nya ekonomisajten Ekonomi24 nu på eftermiddagen, är inte den renodlade Stockholmsnyhet som kanske många tror. Nej, med tillägg för Carnegies stab på närmre 30 personer i Malmö är det alltså cirka 150 medarbetare i Öresundsregionen som är med och blir värderade av marknaden.

Internt presenteras nyheten för övrigt på dansk mark, närmre bestämt på en jättekonferens för Carnegies alla drygt 800 anställda världen runt, för reselogistikens skull inhyrda på Bella Center i Köpenhamn på lördagen. Och uppenbarligen finns det folk i Köpenhamn som tycker att Carnegie är betydelsefullt. Det hör inte till vanligheterna att privata företag får låna Rådhuset mitt i Byen för den avslutande festen…

Börsplanerna är något av en revolution för de Carnegieanställda, de flesta av dem långvägare i verksamheten, alla aktieägare av hyfsad dignitet i det egna företaget, dock med inlåsta innehav, utan möjlighet att sälja eller ens riktigt veta vad deras ägande i koncernen är värt.

Nu låser Carnegie upp och blir på det sättet det första företag av den här karaktären på danska marknaden som får en regelrätt marknadsvärdering (låt vara bara på Stockholmsbörsen, inte i Köpenhamn) av en renodlad investmentbanks verksamhet. Andra stora aktörer i Danmark, som Aros, Unibank, Den Danske Bank eller Enskilda, är förvisso noterade, men där är investmentbanking-verksamheten bara en del av en större helhet. Och Alfred Berg, likaledes stor aktör i Danmark, är inte noterad.

Får detta beslut någon större betydelse? Får Niels Roth, chef för Carnegies Private Banking i Köpenhamn och medlem i koncernens ledningsgrupp, och Mikael Randel, chef för kapitalförvaltningen på dansk botten, ett lättare liv på grund av en marknadsnotering?

Enligt Carnegies koncernchef Lars Bertmar får det mindre betydelse i Danmark än i andra länder när det gäller jakten på värderad personal. Antalet aktörer är färre här, därför är det något lättare att behålla kompetent personal, men en självklar slutsats är att Carnegie nu blir ännu mera attraktivt som arbetsgivare i den finansiella industrin.

Det är detta som kommer att visa sig vara vitsen med Carnegies beslut, om det ses med danska ögon. Vetskapen om att en explosiv utveckling för dansk aktiehandel och danska företagsaffärer bara har börjat gör att Carnegie vill använda alla medel för att stå väl rustade i loppet. Och Malmödelen av verksamheten drar troligen nytta av det också.

Av Jan Wifstrand En gång i tiden hette det Leif Jensen, en liten bankrörelse i Köpenhamn som sögs upp av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.