SILICON VALLEY. Det dansk-amerikanska internetföretaget Kapow Technologies har fått en ny mångmiljoninvestering från två riskkapitalföretag. Investeringen, som blev klar under torsdagen i USA, är på 11,6 miljoner dollar och ska användas till att förbättra företagets mjukvara samt utöka försäljningen.
— Med hjälp av de nya pengarna ska vi också titta på hur vi kan hitta fler bra medarbetare. Det är inte omöjligt att vi köper upp ett helt team, säger Stefan Andreasen, grundare och teknisk chef på Kapow.
Bakom den senaste investeringen står Steamboat Ventures, ett riskkapitalbolag knutet till The Walt Disney Company, och Morgan Stanley’s Strategic Investments Group. Kapows tidigare investerare Kennet Partners i Silicon Valley och danska NorthCap Partners går också in med ytterligare pengar.
Kapow Technologies blev valt till årets Rapidusföretag 2006. I somras anställdes John Cimral som ny VD, medan Stefan Andreasen tog rollen som teknikchef. Företaget erbjuder lösningar som gör internet till en hanterbar databas. Tidigare marknadsförde Kapow framförallt sin mashupserver, men numera ser man sig istället som experter på mashup-lösningar. Under 2005 flyttades huvudkontoret från danska Hørsholm till Kaliforniska Palo Alto, något som var en nödvändighet för att få bättre kontakt med amerikansk teknik, kapital och medarbetare.
— Danskar är väldigt lojala, men det har varit svårt att få danska programmerare eftersom Danmarks ekonomi är överhettad. Här i USA är det lättare, men lojaliteten sämre – folk är mest bara ute efter hög lön och goda karriärmöjligheter, säger Stefan Andreasen.
En mashup är helt enkelt ett system som kombinerar data från flera olika ställen och presenterar den på ett och samma ställe. Ett exempel på hur mashups används kan man se hos Kapows kund SimplyHired. De dammsuger internet på jobbannonser och presenterar dem på sin sajt. Genom att samla in publikt tillgänglig information går det att skaffa sig ett rejält informationsövertag och få fram till exempel trender och priser. Även potentiellt mer känslig information går att få fram, vilket är användbart vid exempelvis läges- och riskbedömningar.
— Fyra av fem av världens största kreditkortsföretag är våra kunder, säger Stefan Andreasen.
Framöver kommer Kapow också att erbjuda färdigprogrammerade sökrobotar, med vilka det går att leverera en dataström med färdigt resultat. För kunden är det initialt lättare, men alla kunder känner sig inte bekväma med att outsourca framtagningen av det som kan vara strategisk kärninformation.
— Ett område som formligen exploderar är “sentimental search”. Genom det kan man till exempel se vad som skrivs om en viss person. Visserligen går det att göra liknande saker med exempelvis Google Alert, men Google Alert är alldeles för generell. Det här är en stor grej, speciellt i medieindustrin., säger Stefan Andreasen.
Kapow har haft en stark tillväxt och i Malaysia har man nyligen fått sin första miljondollaraffär. Fortfarande visar bolagets resultaträkning dock röda siffror, men under 2008 räknar ledningen med att gå break-even.
— Vi har haft vissa problem, men det beror på att vi är unika. Det finns inget liknande. Man kan jämföra det med att vara kylskåpsförsäljare innan kylskåpet var uppfunnet, säger Stefan Andreasen.
Bland Kapows kunder kan nämnas Bank of America, CNET, Intel, Salesforce och Statoil. Totalt har bolaget över 300 kunder.
Av Anders Frick och Thomas Frostberg