måndag 29 april 2024

inloggad som

Influencer inte bara en kändisgrej


Marknaden för produktplacering hos influencers har korsat miljardgränsen i Sverige och växer vidare. Nu sänker annonsörerna ribban för vem som kan klassas som en influencer. 

Att det krävs många följare för att kunna klassa sig som influencer börjar bli ett förlegat antagande. I dag har begreppet breddats och segmenterats. Man pratar i branschen om nano-, micro-, macro- och megainfluencers. 

Var gränsen brukar dras mellan segmenten varierar mellan olika PR-byråer. Det övre segmentet är kändisar med minst 500.000 – 1.000.000 följare. Många är samtidigt överens om en undre gräns på 1.000 följare för en nano-influencer. Men i dag kan man även tjäna pengar med färre följare än så.

Detta på grund av den heta trenden med user generated content, UGC, eller användargenererat innehåll på svenska. Det går ut på att engagera människor att skapa och dela eget innehåll med annonsörens varumärke. 

Malmöbolaget Boostified Pays grundare Nathalie Lameri säger att kunderna tidigare bara var ute efter stjärnglans och stora följarskaror, men i takt med att branschen mognat har nya värden blivit viktigare.

– Många företag arbetar väldigt aktivt med sin influencer marketing och efterfrågar i dag en större mix. Man vill ofta att ens varumärke ska representera en livsstil och då är det viktigare att hitta rätt typ av människor med proffsig produktion, snarare än att lägga hela budgeten på kändisar, säger Nathalie Lameri och fortsätter: 

– Alla pratar om UGC nu men det är egentligen ingen ny företeelse. Skillnaden är att vi i dag har ett fint ord för det och att effekterna av den typen av marknadsföring kan mätas. Det finns flera rapporter som tyder på att UGC upplevs som mer genuint än vanlig reklam och att det därmed tas emot bättre och ger mer effekt. 

Boostified har utvecklat plattformen Boostified Pay som å ena sidan riktar sig till influencers och kreatörer som är intresserade av att ta betalt för att skapa innehåll i sina kanaler. Å andra sidan riktar sig plattformen till annonsörer som kan skapa egna samarbetssidor i plattformen och lägga upp kampanjer för att värva kreatörer. Boostified Pay har ungefär 26.000 medlemmar, bland andra bloggarna Wilma Holmqvist och Lovisa Wallin, och 640 företag knutna till sig. 

– Om några veckor lanserar vi ett innovativt budsystem för betalda samarbeten, där kreatörer och influencers kan lägga bud på företagens kampanjer. Annonsörerna kan sedan välja bland inkomna bud, vilket säkerställer en transparent och effektiv process för betalda samarbeten, säger Nathalie Lameri. 

En större aktör i Malmö är byrån Proad som bland annat samarbetar med bakprofilen Camilla Hamid. I fjol omsatte bolaget 60 Mkr vilket innebar att sviten med omsättningsrekord fortsatte, från 28 Mkr 2020, 48 Mkr 2021 och 56 Mkr 2022. 

En del av tillväxten drivs av Proads årliga influencer marketing-mässa IM Expo i Malmö. Förra årets upplaga lockade cirka 400 besökare. Årets IM Expo äger rum i oktober och har plats för 500 besökare. 

Proads vd Magnus Noord säger att om man ska maximera marknadsföringsstrategin är det smart att kombinera traditionell influencer marketing med UGC. Men han betonar också att man ska vara lite försiktig med nya trender. Under de 15 år som Proad varit igång har han sett en hel del trender blåsas upp och försvinna.

– Det har varit en jättebuzz kring UGC senaste tiden. Jag kommer ihåg när alla pratade om Digital out of home, till exempel reklam på busshållplatsen som anpassas efter vädret och tiden på dygnet. Marknaden förändras snabbt och trenderna oftast inte så revolutionerande som det först låter, säger Magnus Noord och fortsätter: 

– Diskussionen nu handlar ju mycket om AI men jag tror inte att AI kommer kunna göra hela jobbet. Vi slutade ju inte sy för att symaskinerna kom, det handlar snarare om att man rationaliserar och förbättrar processerna.

Cajsa Jonasson
Emiliano Strauss

Marknaden för produktplacering hos influencers har korsat miljardgränsen i Sverige och växer vidare. Nu sänker annonsörerna ribban för vem som kan klassas som en influencer. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.