fredag 12 april 2024

inloggad som

Influencermarknaden växer upp

Marknaden för produktplacering hos influencers växer så det knakar. Senaste siffran är 1,1 miljarder kronor bara i Sverige. Rapidus har tittat närmare infuencermarknaden och ser en vilda västern-värld som börjat mogna.

Siffran 1,1 miljarder kronor gäller annonsinvesteringarna i influencer marketing i Sverige under 2022, enligt en årlig mätning av organisationen IAB Sweden. I jämförelse omsatte branschen 2016 mindre än en halv miljard.

Mer än 70 procent av kapitalet investeras i dag i det IAB kallar för influencer-sponsring, det vill säga betalda samarbeten för att en influencer ska lyfta en annonsörs produkter i sina digitala plattformar. Resten går till ren reklamplats, som banners på influencers sidor.

Mer än hälften av kapitalet som investeras i influencer-sponsring går till små- och mellanstora influencers, det vill säga personer med upp till 100.000 följare. Den lägre gränsen för en influencer brukar i Sverige dras vid 10.000 följare. Instagram är den populäraste plattformen att investera i och det är framför allt videoformat som prioriteras. 

En av hemligheterna bakom tillväxten i marknaden för sponsrade inlägg stavas UGC, user generated content. UGC, eller användargenererat innehåll på svenska, går ut på att engagera människor i att skapa och dela innehåll relaterat till företagets varumärke. Det kan vara allt från produktrecensioner och bilder till tävlingar och hashtag-kampanjer.

Cecilia Lindh, docent i marknadsföring på Mälardalens Universitet, har forskat på influencer marketing och användargenererat innehåll i många år och sett hur branschen fullkomligt exploderat.

– I början var det fullständig anarki och företagen skickade produkter kors och tvärs till alla möjliga influencers med förhoppning om att de skulle visa upp produkten. Nu har det blivit mycket mer strukturerat och genomtänkt. Företagen är noga med att matcha rätt produkt till rätt influencer, berättar hon.

Cecilia Lindh har märkt att företagen vill ta kontroll över marknadsföringen genom att lägga filmerna i sina egna kanaler i stället för att som tidigare låta influencern själv publicera. Det handlar till viss del om negativa erfarenheter av influencers som gjort bort sig (tänk Paulo Roberto och Margaux Dietz). Man vill kunna plocka bort inläggen med influencern om det behövs.

26 åriga Mustafa Alfredji, tidigare Rapidus 34:a, började själv sin bana som influencer för att sedan starta företaget Goldenglow tillsammans med sin bror Ali Alfredji. Företaget ligger bakom plattformen Mysocial som kan beskrivas som en digital manager för influencers, eller kreatörer, som Mustafa Alfredji också kallar dem. 

–  Nu fokuserar alla på videoinnehåll och storytelling. Om du som kreatör kan göra riktigt bra storys så är det viktigare än antalet följare du har. Kvaliteten på innehållet är viktigast när det kommer till att få samarbeten med företag, säger han.

I morgon tar vi en titt på fler Malmöbaserade företag som rider på influencervågen.

Cajsa Jonasson
Emiliano Strauss

Marknaden för produktplacering hos influencers växer så det knakar. Senaste siffran är 1,1 miljarder kronor bara i Sverige. Rapidus har tittat närmare infuencermarknaden och ser en vilda västern-värld som börjat mogna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.