onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Så mycket ska han investera i Skåne

|  
|  

Notan växer för Kraftringens miljardinvesteringar. 9 miljarder kronor är nu totalbeloppet som engeribolaget ska investera i Skåne de kommande sju åren.

Fungerande lokalnät och säkrad tillgång till energi i Sydsverige är avgörande för att bolag ska våga investera i regionen. Det säger Kraftringens vd Sezgin Kadir. 

Han är en företagsledare som är aktiv i energidebatten och han kräver att regeringen presenterar en ny långsiktig energiplan. Sydsverige behöver säkra tillgången på energi och det behövs en utbyggnad av den planerbara produktionen. Kraftringen ska dra sitt strå till stacken genom att utöka produktionen av både värme och el de kommande åren. 

– För Kraftringen är utvecklingen av det traditionella energisystemet fortsatt prioriterat. Inom elnät planerar vi investeringar för cirka 3,5 miljarder kronor för att säkerställa distributionen och framtidens behov av el, säger Sezgin Kadir. 

Fler investeringar är dessutom att vänta. Fram till år 2030 ska Kraftringen investera drygt 4 miljarder i kraft- och fjärrvärme genom en ny anläggning i Örtofta, 1 miljard i förnyelsebar energi och en halv miljard i fiber- och datakommunikation. Notan har växt. Detta är den högsta investeringstakten hittills i koncernens historia.

– Skåne har stått inför otroliga utmaningar. Det har inte funnits tillräcklig kapacitet i stamnätet för att kunna transportera el från norr till söder. Grundproblemet är dock att vi inte har tillräcklig energiproduktion här nere i syd. Vi är landets femte största lokalnätsoperatör och för näringslivet är det av yttersta vikt att vi investerar i just lokalnätet. För att få fler bolag att etablera sig och investera här nere måste lokalnätet fungera, säger Sezgin Kadir.

Kraftringen ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma, med Lunds kommun som största ägare. Kraftringen har verksamhet i 30 kommuner och förra året omsatte bolaget cirka 5 miljarder kronor. Förutsatt normala energiflöden och produktionsförutsättningar under resten av året bedöms helårsresultatet efter finansiella poster för 2023 till 360 miljoner kronor.

Martin Linderoth

Notan växer för Kraftringens miljardinvesteringar. Se här hur mycket vd Sezgin Kadir tänker satsa.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Problemen hopar sig för Eolus

    Uteblivna affärer gör att Malmöbaserade Eolus Vind redovisar en brakförlust. Samtidigt plockas viktiga projekt bort från den nya havsplanen som regeringen beställt. Vindkraftsbolaget arbetar nu för fullt med sina finansiella mål.

  • Jonas Birgerssons nya giv – revolutionera elnätet

    Med Framfab och Bredbandsbolaget som plattform propagerade Jonas Birgersson på 1990-talet för storskalig fibernätsutbyggnad. I stora drag fick han rätt. Fibernät har byggts och det gamla telefonnätet avvecklas. Nu vill han starta en motsvarande revolution – för el-nätet.

  • Högspänningskablar heta på danska börsen

    Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.

  • Motvind för Eolus

    Vindkraftsbolaget Eolus redovisar en brakförlust för årets första kvartal, i skuggan av jätteaffären där EQT köper konkurrenten OX2.

  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Fel ministern: Nato kan ge medvind för vindkraft till havs

    Ebba Busch har varnat för att Nato-inträdet kan försvåra för ny havsbaserad vindkraft. Men de bolag som projekterar utanför den skånska kusten håller inte med. Tvärtom, säger de i Rapidus rundringning.

  • Eon-toppen lovar miljarder till skånsk el-infrastruktur

    Det krävs enorma investeringar i elnätet för att möta framtidens elbehov. I Skåne ska Eon investera miljarder de kommande åren i vad som internt benämns som Malmöpaketet.

  • …och tar upp kampen om laddkunderna

    Eon knoppar av verksamhetsområdena Drive och Home och lägger dessa i två separat bolag. Anledningen är att energijätten vill möta efterfrågan på en växande marknad för solceller och elbilsladdning.

  • Eon vill skrota Heleneholmsverket

    Eon planerar att ersätta det klassiska Heleneholmsverket i Malmö med en helt ny kraftvärmeanläggning. Blir planerna verklighet handlar det om investeringar på upp till 5 miljarder kronor.