fredag 12 april 2024

inloggad som

Skåningar bygger nya vindkraftparker

|  
|  

Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

Projekten är förlagda i elprisområde SE3, närmare bestämt i kommunerna Hjo och Ulricehamn i Västra Götaland samt jönköpingska Vaggeryd. Totalt rör det sig om nya 15 vindkraftverk med en sammanlag effekt på 88 MW, och som levereras av danska Vestas dotterbolag i Malmö.

– Dessa vindkraftverk är betydligt större än de man ser i Skåne och produktionen per verk är ungefär tre gånger högre än dagens enskilt största skånska verk, säger Eolus Vinds vd Per Witalisson.

Det är ingen nyhet att det är svårt att etablera en ny vindkraftspark i Sverige. Per Witalisson berättar att Eolus arbetat med de tre aktuella projekten i ungefär ett decennium innan bolaget kunde besluta att nu starta bygget av dem.

Eolus har även länge projekterat för att bygga en havsbaserad vindkraftpark i grundområdet Sjollen i Öresund, mellan Saltholmen och Lommabukten.

– Det har inte givits några tillstånd i Skåne på väldigt länge och regionen har blivit beroende av importerad el. Ett av problemen är att Skåne är tätbefolkat; det finns inte så många platser kvar att bygga nya vindkraftparker på. Vi behöver värdera upp intresset av egen elproduktion och väga det mot andra intressen i samhället, säger Per Witalisson.

Emiliano Strauss

Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.