fredag 12 april 2024

inloggad som

…och tar upp kampen om laddkunderna

|  
|  

Eon knoppar av verksamhetsområdena Drive och Home och lägger dessa i två separat bolag. Anledningen är att energijätten vill möta efterfrågan på en växande marknad för solceller och elbilsladdning.

Eon Drive arbetar med elektrifiering av fordonsflottan och Eon Home med det smarta energihemmet, där hem, bil och solceller knyts samman i ett system. Hur mycket de båda verksamhetsområdena omsätter i dagsläget vill Eon inte uppge.

– Vi är redan aktiva i de här verksamhetsgrenarna och vi ser en stor tillväxt inom dessa två områden. Tanken med de två nya bolagen är att vi ska kunna etablera mer effektiva strukturer internt och möta den tillväxt vi ser framåt, säger Eons Sverigechef Johan Mörnstam.

Han erkänner att konkurrensen är stenhård, men samtidigt växer marknaderna för elbilsladdning och solceller stadigt.

– Tillväxten mattades av något i slutet av förra året, men nu har den tagit fart igen. Det finns många aktörer på marknaden, men en av våra konkurrensfördelar är att vi kan erbjuda helhetslösningar. Vi kan projektera, sälja, drifta och underhålla. Det är en trend vi ser att allt fler konsumenter efterfrågar, säger Johan Mörnstam.

Ett annat miljöprojekt är energisystemet Ectogrid som Eon drog i gång 2019 tillsammans med Medicon Village i Lund. Systemet har successivt utvecklats och resulterat i att den tillförda energin till Medicon Village Science Park nu har minskat med 50 procent.

– Samarbetet med Medicon Village är av stor betydelse för vidare expansion av Eon Ectogrid. Intresset för Ectogrid är stort både i Sverige och internationellt och att vi nu får fortsatt förtroende av Medicon Village är ett bevis på att produkten är kommersiellt gångbar och redo för en större marknad, säger Johan Mörnstam.

Martin Linderoth

Eon knoppar av verksamhetsområdena Drive och Home och lägger dessa i två separat bolag. Anledningen är att energijätten vill möta efterfrågan på en växande marknad för solceller och elbilsladdning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.