onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Svep i pilot på Svalbard

|  
|  

Svep Design Center växer. I år beräknar teknikkonsultbolaget nå 100 miljoner i omsättning. Nu har de avslutat ett sex månader lång pilotprojekt där deras IoT-system testas i Svalbards extrema miljö.

– Projektet handlar om den problematik de har på Svalbard i och med att de har sin infrastruktur ovanför mark. På grund av permafrost går det inte att gräva ned den, säger Robert Rembowski, affärsutvecklare på Svep Design Center.

Det innebär att ett system av nätverksnoder, nätverksenheter, och sensorer sätts på vital infrastruktur som till exempel vattenledningar och övervakar samt larmar vid avvikelser med fokus på läckor och temperaturfall som är onormal.

Projektet har utförts i samarbete med norska NanoPower, norska Assemblin och norska Telenor samt kommunen Longarebyn på Svalbard. Projektet har varit ett sätt att testa hur tekniken fungerar i extrema miljöer.

– Nu har vi bevisat att det går att göra i denna extrema miljö och att det går att skala upp. Pilotprojektet har finansierats till stora delar av Svep och Nanopower. Nu behöver kommunen Longebyn och Norge ta ett beslut om de ska finansiera det, säger han.

Svep Design Center räknar med att öka omsättningen från 73 miljoner kronor till 100 miljoner detta år. Bolaget har nyligen fått klassificering för att utveckla medicintekniska produkter, en ISO 13485 klassificering, och hjälper medicinteknikbolag. Det senare är en bidragande orsak enligt Robert Rembowski till att bolaget växer.

– IoT är idag en mindre del av det vi gör, men affärsområdet blir större och större för varje år. Vi växer och är nu 75 anställda och nästa år har vi tagit över nästan hela huset vi sitter i, säger Robert Rembowski.

Mette Carlbom

Svep Design Center växer. I år beräknar teknikkonsultbolaget nå 100 miljoner i omsättning. Nu har de avslutat ett sex månader […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.