tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Svep i pilot på Svalbard

|  
|  

Svep Design Center växer. I år beräknar teknikkonsultbolaget nå 100 miljoner i omsättning. Nu har de avslutat ett sex månader lång pilotprojekt där deras IoT-system testas i Svalbards extrema miljö.

– Projektet handlar om den problematik de har på Svalbard i och med att de har sin infrastruktur ovanför mark. På grund av permafrost går det inte att gräva ned den, säger Robert Rembowski, affärsutvecklare på Svep Design Center.

Det innebär att ett system av nätverksnoder, nätverksenheter, och sensorer sätts på vital infrastruktur som till exempel vattenledningar och övervakar samt larmar vid avvikelser med fokus på läckor och temperaturfall som är onormal.

Projektet har utförts i samarbete med norska NanoPower, norska Assemblin och norska Telenor samt kommunen Longarebyn på Svalbard. Projektet har varit ett sätt att testa hur tekniken fungerar i extrema miljöer.

– Nu har vi bevisat att det går att göra i denna extrema miljö och att det går att skala upp. Pilotprojektet har finansierats till stora delar av Svep och Nanopower. Nu behöver kommunen Longebyn och Norge ta ett beslut om de ska finansiera det, säger han.

Svep Design Center räknar med att öka omsättningen från 73 miljoner kronor till 100 miljoner detta år. Bolaget har nyligen fått klassificering för att utveckla medicintekniska produkter, en ISO 13485 klassificering, och hjälper medicinteknikbolag. Det senare är en bidragande orsak enligt Robert Rembowski till att bolaget växer.

– IoT är idag en mindre del av det vi gör, men affärsområdet blir större och större för varje år. Vi växer och är nu 75 anställda och nästa år har vi tagit över nästan hela huset vi sitter i, säger Robert Rembowski.

Mette Carlbom

Svep Design Center växer. I år beräknar teknikkonsultbolaget nå 100 miljoner i omsättning. Nu har de avslutat ett sex månader […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

 • Precis vad Precise behövde

  Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

 • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

  Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

 • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

  Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

 • Ny optimism i Precise

  Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

 • Doro värvar vd från Simris

  Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

 • Acconeer ber om 150 miljoner

  Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

 • Ny kärnkraft ger strålande framtid

  Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

 • Upprustningen ökar hennes affär

  Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.