onsdag 13 november 2024

inloggad som

Krympning kan bli stort för Alix Labs

|  
|  

AI kräver superstarka processorer, men de ska vara små också. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

Den allt större efterfrågan på riktigt kraftfulla datorer som klarar de datorkraftkrävande AI-applikationerna stärker nanoteknikbolaget Alix Labs affärscase. Lundabolaget håller nu på att resa kapital.

– Vi har redan fått garantier på två tredjedelar av de cirka 165 miljoner kronor vi behöver. Kapitalet ska användas till att bygga en pilotanläggning för vår teknologi för att genomföra betatester med stora halvledartillverkare, säger Jonas Sundqvist, medgrundare och vd för Alix Labs.

Rundan beräknas kunna stängas under första halvan av nästa år.

Alix Labs teknologi bygger på forskning vid Lunds universitet. Bolaget har utvecklat en utrustning – i storlek som en diskmaskin – som skapar speciella förhållanden i en så kallad plasmaprocesskammare för att krympa halvledarkomponenter, som exempelvis transistorer och datorminnen.

Alix Labs grundare från vänster: Jonas Sundqvist, Amin Karimi och Dmitry Suyatin.

Efter upprepade omgångar i bolagets ”förminskningsmaskin” blir komponenterna mycket mindre än dagens kommersiella komponenter. Bolaget ska sälja sin utrustning till globala tillverkare av elektroniska produkter, som datorer och mobiler.

– Halvledarkomponenter finns i de flesta elektriska produkter. Med vår maskin kan producenter tillverka komponenterna i en mycket mindre storlek men med samma prestanda. I sin tillverkning kan de då packa många fler transistorer på exempelvis ett datorchip vilket ger dem möjlighet att bygga mycket kraftfullare datorer än dagens – något som behövs vid AI-tillämpningar.

Elektroniktillverkare har många steg i sin tillverkning och Alix Labs utrustning skulle kunna användas i flera av dem.

– Den kommer in i de runt 20 första produktionsstegen av 100 steg hos en typisk producent, och vi skulle därför kunna sälja 20 maskiner till varje intresserad produktionskund.

Bolaget har tagit fram en första version av sin maskin som elektronikproducenter har börjat testa i sin utveckling.

– Den här första versionen tillverkar vi i Skåne. Vi har använt ekosystemet av skickliga verkstäder som vuxit fram för att leverera avancerad utrustning till Max IV och ESS. Vi funderar på var vi ska ha den framtida produktionen, och tror att vi kommer att ha viss del i Skåne.

Den allt större användningen av AI inom väldigt många fält driver upp behovet av mindre halvledarkomponenter.

– Det är AI-applikationer som driver efterfrågan på sådana här typer av avancerade processorer och datorminnen. Därför är våra marknadsprognoser ännu starkare än tidigare eftersom efterfrågan på datorminnen med hög kapacitet ökar, säger Jonas Sundqvist och fortsätter:

– Vi håller vår ursprungliga tidplan och planerar att ha en produkt som är klar att sälja under 2027. Det blir en exportprodukt och vi siktar på försäljning till elektronikproducenter i Taiwan, Sydkorea, USA och kanske Tyskland.

Elisabet Ottosson

AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.


  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.