måndag 29 april 2024

inloggad som

Malmöbolag sammanför indiska patienter och läkare

Malmöbaserade Djäkne Startup Studio och två indiska delägare startar en förmedlingstjänst mellan läkare och patienter i Indien. Det nya bolaget Sanera Health och har säte i Malmö, där utvecklingen sker. All annan verksamhet ska finnas på plats i Indien.

– Över 60 procent av all hälso- och sjukvård i Indien betalas kontant. Det är ineffektivt med många mellanhänder och information om kvaliteten saknas. Dessutom bor 90 procent av indierna på landsbygden medan sjukvården finns i storstäderna, säger Goutham Edula, medgrundare till Sanera Health tillsammans med landsmannen Vivek Kumar.

Det indiska dotterbolaget sammanför läkare och patienter med möjlighet att betygsätta läkarna. Med Hyderabad i södra Indien som utgångpunkt ordnas fem sjukvårdsläger i veckan på landsbygden.

Goutham Edula är själv radiolog och har bott i Skåne i tio år, där han arbetat åt Astra Zeneca i Lund och som konsult åt Region Skåne. Via en gemensam bekant fick han kontakt med Djäkne Startup Studios ordförande Magnus Wide, som också är ordförande i Sanera Health.

– Tekniskt är lösningen exakt densamma som vi redan byggt för YouCruit, som rekryterar lastbilsförare i USA och som vi är delägare i. Vi lanserar oss i Indien som ett svenskt företag med svensk kultur, eftersom svenska bolag har bra rykte i Indien, säger Magnus Wide.

Redan nu har 14.000 patienter på den indiska landsbygden kommit till Sanera Healths sjukvårdsläger. Läkarna betalar för att ansluta sig till tjänsten, medan patienterna bara betalar om de verkligen behöver vård.

– När vi gör ett läger så kör vi en kampanj om att folk kan komma och bli undersökta gratis. Sedan är vi som ett snabbköp med behandlingar, medicin, glasögon och annat som de kan köpa, säger Goutham Edula.

Niclas Lindstrand

Malmöbaserade Djäkne Startup Studio och två indiska delägare startar en förmedlingstjänst mellan läkare och patienter i Indien. Det nya bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.