onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Digital matthandlare årets företagare i Malmö

Hossein Sadr, grundare av e-handelsbolaget Carpetvista, utsågs på måndagskvällen till årets företagare 2013 i Malmö. Han fick priset på kommunens stora näringslivsgala på operan. Priset för årets jobbkomet gick till mjukvaruföretaget Mobenga.

Som vanligt var det trångt i foajén när Malmös näringsliv hyllades med en egen galakväll. Cirka 1.500 personer var på plats och ledsagades från scenen av komikern Sissela Kyle.

Pris delades ut i nio olika kategorier.

* Årets företagare Hossein Sadr grundade Carpetvista 2005. Bolaget säljer äkta mattor via internet, och agerar idag i över 100 länder. 2012 omsatte verksamheten 97 miljoner kronor, med en vinst på 12 miljoner.

* Årets jobbkomet Mobenga grundades 2006 av IT-entreprenörerna Johan Ejermark och Magnus Wide för att göra spel och dobbel tillgängligt på mobilen. Köptes 2011 av brittiska Playtech, och sysselsätter idag cirka 100 anställda i Malmö.

* Life science: Polypeptide Laboratories i Limhamn. Läkemedelstillverkare i sfären runt Ferringfamiljen Paulsen. Som Rapidus tidigare berättat är Malmö sedan ifjol huvudsäte för hela PolyPeptide-koncernen.

* Kreativa näringar: Saltimporten — Malmös kreativa fabrik. Hus i östra hamnområdet som senaste åren förvandlats till företagshotell. Fastighetsägare är Limhamnshus.

* Näringslivsrookie: Mehrdad Mahdjoubi, entreprenören bakom Orbital Systems som utvecklat en miljövändlig dusch som återvinner sitt eget vatten.

* Miljö och hållbar utveckling: InnoVentum, grundat av Sigvald Harryson. Förutom att Harryson deltagit i Robinson har han gjort sitt bolag känt för vindkraftverk i trä.

* Mångfald: Lödde Plåt, med verksamhet i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad.

* Malmöambassadör: Petter Stordalen, ägare av Nordic Choice Hotels. Jobbar idag med ett hotell vid nya konserthuset Malmö Live, samt ytterligare en storsatsning ute i Hyllie.

* Synnerliga insatser för Skånes utveckling: Sven Landelius, tidigare vd för Öresundsbron och styrelseordförande för Malmö högskola. Idag är Landelius ordförande för ESS.

Kristian Svensson

Hossein Sadr, grundare av e-handelsbolaget Carpetvista, utsågs på måndagskvällen till årets företagare 2013 i Malmö. Han fick priset på kommunens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.