tisdag 16 juli 2024

inloggad som

“Min investeringsverksamhet har vuxit betydligt”

Axis-grundaren Martin Gren fick in 2,4 miljarder kronor när han sålde sitt innehav till japanska teknikjätten Canon förra våren. Sedan dess har han hans investeringsverksamhet vuxit. Både genom ökade innehav i befintligt ägande, men även genom nya investeringar som Edgeware och Boule Diagnostics.

Martin Gren“Ja, min investeringsverksamhet har ju vuxit betydligt. Men mitt fokus är nu, precis som tidigare, på Axis. Jag har byggt upp ett investment office där jag har tre anställda som sköter mina affärer så att jag kan lägga min tid på Axis. Jens Ismunden är investeringschef där”, skriver Martin Gren i ett mejl till Rapidus.

Under tiden efter köpet har Martin Gren ökat sitt innehav i bland annat Stockholmsbaserade Formpipe och noterade IT- bolaget Proact, baserat i Kista men med kontor i Lund. Senaste investeringen gjordes i teknikbolaget Edgeware. Förra hösten köpte han 80 procent av nystartade MW Asset Management samt investerade i noterade Boule Diagnostics, båda nya innehav.

“Jag är också en av de största ägarna I Cellavision sedan länge, det var så jag fick upp ögonen för Boule”, skriver Martin Gren till Rapidus.

Martin Gren och LMK gick med i Camurus listningsemission på totalt en halv miljard när bolaget gick till börsen förra hösten. Innan dess sköt bägge aktörerna till pengar när Malmöbaserade Zobito stängde en fond med 25 miljoner euro i kassan.

“Jag har gett mitt team i uppgift att hitta bolag som nått en stabil nivå, med en omsättning över 100 miljoner kronor, växande under lönsamhet och helst med god företagskultur. Här vill jag att vi ska ha en post om 5-10 procent som vi kan vara långsiktiga i. Gärna noterat eftersom då har man transparens och vet att man kan lita på siffrorna”, skriver Martin Gren.

Han är sedan tidigare även delägare i Vitec och Agellis Group samt sitter i styrelsen för Stockholmsbaserade teknikbolaget Tobii.

Martin Gren gick via sitt företag Grenspecialisten nyligen med i en nystartad fond tillsammans med bland annat Hampus Jacobsson och Magnus Wide. Tibia Konsult, Grenspecialisten och tio affärsänglar står bakom Fast Track Capital som riktar sig mot bolag som antagits till acceleratorn Fast Track Malmö.

Klicka här för att se hela listan över Martin Grens investeringar efter Canons köp av Axis.

Emily Binks

Axis-grundaren Martin Gren fick in 2,4 miljarder kronor när han sålde sitt innehav till japanska teknikjätten Canon förra våren. Sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.