onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

“Min investeringsverksamhet har vuxit betydligt”

Axis-grundaren Martin Gren fick in 2,4 miljarder kronor när han sålde sitt innehav till japanska teknikjätten Canon förra våren. Sedan dess har han hans investeringsverksamhet vuxit. Både genom ökade innehav i befintligt ägande, men även genom nya investeringar som Edgeware och Boule Diagnostics.

Martin Gren“Ja, min investeringsverksamhet har ju vuxit betydligt. Men mitt fokus är nu, precis som tidigare, på Axis. Jag har byggt upp ett investment office där jag har tre anställda som sköter mina affärer så att jag kan lägga min tid på Axis. Jens Ismunden är investeringschef där”, skriver Martin Gren i ett mejl till Rapidus.

Under tiden efter köpet har Martin Gren ökat sitt innehav i bland annat Stockholmsbaserade Formpipe och noterade IT- bolaget Proact, baserat i Kista men med kontor i Lund. Senaste investeringen gjordes i teknikbolaget Edgeware. Förra hösten köpte han 80 procent av nystartade MW Asset Management samt investerade i noterade Boule Diagnostics, båda nya innehav.

“Jag är också en av de största ägarna I Cellavision sedan länge, det var så jag fick upp ögonen för Boule”, skriver Martin Gren till Rapidus.

Martin Gren och LMK gick med i Camurus listningsemission på totalt en halv miljard när bolaget gick till börsen förra hösten. Innan dess sköt bägge aktörerna till pengar när Malmöbaserade Zobito stängde en fond med 25 miljoner euro i kassan.

“Jag har gett mitt team i uppgift att hitta bolag som nått en stabil nivå, med en omsättning över 100 miljoner kronor, växande under lönsamhet och helst med god företagskultur. Här vill jag att vi ska ha en post om 5-10 procent som vi kan vara långsiktiga i. Gärna noterat eftersom då har man transparens och vet att man kan lita på siffrorna”, skriver Martin Gren.

Han är sedan tidigare även delägare i Vitec och Agellis Group samt sitter i styrelsen för Stockholmsbaserade teknikbolaget Tobii.

Martin Gren gick via sitt företag Grenspecialisten nyligen med i en nystartad fond tillsammans med bland annat Hampus Jacobsson och Magnus Wide. Tibia Konsult, Grenspecialisten och tio affärsänglar står bakom Fast Track Capital som riktar sig mot bolag som antagits till acceleratorn Fast Track Malmö.

Klicka här för att se hela listan över Martin Grens investeringar efter Canons köp av Axis.

Emily Binks

Axis-grundaren Martin Gren fick in 2,4 miljarder kronor när han sålde sitt innehav till japanska teknikjätten Canon förra våren. Sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.