tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Ekobalans bygger ny anläggning

|  
|  

Ekobalans Fenix bygger en ny anläggning på Wrams Gunnarstorp Gods i Bjuv, kopplad till en biogasanläggning för att ta hand om näringsämnen i rötresterna från biogasproduktionen och förädla dem till ett pelleterat och miljövänligt alternativ till konstgödsel.

– Det blir en bra referensanläggning att visa för biogasbranschen, säger Ekobalans Fenix vd Erik Kvarmo.

Bolagets affärsidé är att sälja sina anläggningar till ägare av reningsverk och biogasanläggningar, samt köpa tillbaka näringsämnen som utvinns som kväve och fosfor. Ämnena förädlas ämnena till pelleterad kretsloppsgödsel med rätt proportioner mellan näringsämnena.

– Vi räknar med att en anläggning som denna kan försörja 10-20 gårdar av medelstorlek med gödselpellets, säger Erik Kvarmo.

Utströmmar från biogasanläggningar används redan i dag som gödning på jordbruksmarker, men enligt Erik Kvarmo är inte näringsbalansen optimal. Strömmarna innehåller även mycket vatten vilket packar jorden och innebär onödiga transporter av vatten som drar mycket drivmedel.

Anläggningen ska vara klar i vår och bli en del i en större satsning i Söderåsens Biopark i Bjuv, där även företag inom exempelvis inomhusodling och fiskproduktion på land deltar.

– De projekten kan också bli intressanta för oss. Deras avloppsströmmar kan vara inflöde till vår anläggning för att producera mer gödselpellets, säger Erik Kvarmo.

Förra året sålde bolaget sin första anläggning som nu är installerad på Helsingborgs reningsverk. Ekobalans Fenix grundades för över tio år sedan av Gunnar Thelin, tidigare forskare inom växtekologi vid Lunds universitet.

Elisabet Ottosson

Ekobalans Fenix bygger en ny anläggning på Wrams Gunnarstorp Gods i Bjuv, kopplad till en biogasanläggning för att ta hand […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.