måndag 25 september 2023

inloggad som

Ekobalans bygger ny anläggning

|  
|  

Ekobalans Fenix bygger en ny anläggning på Wrams Gunnarstorp Gods i Bjuv, kopplad till en biogasanläggning för att ta hand om näringsämnen i rötresterna från biogasproduktionen och förädla dem till ett pelleterat och miljövänligt alternativ till konstgödsel.

– Det blir en bra referensanläggning att visa för biogasbranschen, säger Ekobalans Fenix vd Erik Kvarmo.

Bolagets affärsidé är att sälja sina anläggningar till ägare av reningsverk och biogasanläggningar, samt köpa tillbaka näringsämnen som utvinns som kväve och fosfor. Ämnena förädlas ämnena till pelleterad kretsloppsgödsel med rätt proportioner mellan näringsämnena.

– Vi räknar med att en anläggning som denna kan försörja 10-20 gårdar av medelstorlek med gödselpellets, säger Erik Kvarmo.

Utströmmar från biogasanläggningar används redan i dag som gödning på jordbruksmarker, men enligt Erik Kvarmo är inte näringsbalansen optimal. Strömmarna innehåller även mycket vatten vilket packar jorden och innebär onödiga transporter av vatten som drar mycket drivmedel.

Anläggningen ska vara klar i vår och bli en del i en större satsning i Söderåsens Biopark i Bjuv, där även företag inom exempelvis inomhusodling och fiskproduktion på land deltar.

– De projekten kan också bli intressanta för oss. Deras avloppsströmmar kan vara inflöde till vår anläggning för att producera mer gödselpellets, säger Erik Kvarmo.

Förra året sålde bolaget sin första anläggning som nu är installerad på Helsingborgs reningsverk. Ekobalans Fenix grundades för över tio år sedan av Gunnar Thelin, tidigare forskare inom växtekologi vid Lunds universitet.

Elisabet Ottosson

Ekobalans Fenix bygger en ny anläggning på Wrams Gunnarstorp Gods i Bjuv, kopplad till en biogasanläggning för att ta hand […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad