onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Ekobalans bygger ny anläggning

|  
|  

Ekobalans Fenix bygger en ny anläggning på Wrams Gunnarstorp Gods i Bjuv, kopplad till en biogasanläggning för att ta hand om näringsämnen i rötresterna från biogasproduktionen och förädla dem till ett pelleterat och miljövänligt alternativ till konstgödsel.

– Det blir en bra referensanläggning att visa för biogasbranschen, säger Ekobalans Fenix vd Erik Kvarmo.

Bolagets affärsidé är att sälja sina anläggningar till ägare av reningsverk och biogasanläggningar, samt köpa tillbaka näringsämnen som utvinns som kväve och fosfor. Ämnena förädlas ämnena till pelleterad kretsloppsgödsel med rätt proportioner mellan näringsämnena.

– Vi räknar med att en anläggning som denna kan försörja 10-20 gårdar av medelstorlek med gödselpellets, säger Erik Kvarmo.

Utströmmar från biogasanläggningar används redan i dag som gödning på jordbruksmarker, men enligt Erik Kvarmo är inte näringsbalansen optimal. Strömmarna innehåller även mycket vatten vilket packar jorden och innebär onödiga transporter av vatten som drar mycket drivmedel.

Anläggningen ska vara klar i vår och bli en del i en större satsning i Söderåsens Biopark i Bjuv, där även företag inom exempelvis inomhusodling och fiskproduktion på land deltar.

– De projekten kan också bli intressanta för oss. Deras avloppsströmmar kan vara inflöde till vår anläggning för att producera mer gödselpellets, säger Erik Kvarmo.

Förra året sålde bolaget sin första anläggning som nu är installerad på Helsingborgs reningsverk. Ekobalans Fenix grundades för över tio år sedan av Gunnar Thelin, tidigare forskare inom växtekologi vid Lunds universitet.

Elisabet Ottosson

Ekobalans Fenix bygger en ny anläggning på Wrams Gunnarstorp Gods i Bjuv, kopplad till en biogasanläggning för att ta hand […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.