torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Långsam ökning av andelen kvinnor i styrelser

|  
|  

Andelen kvinnor i företagsledningar och styrelser i det skånska näringslivet blir större, men det går långsamt. 39 procent av de skånska företaget hade 2018 minst en kvinna i styrelsen, övriga hade enbart män. Det är samma andel som 2017 och fyra procentenheter mer än för fem år sedan. Det visar en undersökning från Almi, som släpps senare idag på internationella kvinnodagen.

– Det går alldeles för långsamt! säger Almi Skånes vd Marie Krüeger.

Almi har gått igenom alla skånska företag med minst fem miljoner kronor i omsättning och minst fem anställda. Totalt visade sig 19 procent av alla styrelseledamöter i bolagen vara kvinnor. Bland styrelseordförande och vd:ar är tolv procent kvinnor.

– Man kan verkligen fråga sig vad det beror på. Kanske rekryteras det för mycket i existerande nätverk, som mest består av män. Kanske är vi kvinnor sämre på att marknadsföra oss själva och sträcka oss efter saker som kanske är utanför vår kompetens, säger Marie Krüeger.

Bland nya styrelseledamöter ser det dock annorlunda ut, under de senaste fem åren är 46 procent av de nytillkomna ledamöterna kvinnor.

– Den enda lösningen är att vi pratar om problemet, både i media och i dialogen i det offentliga rummet, säger Marie Krüeger.

Niclas Lindstrand

Andelen kvinnor i företagsledningar och styrelser i det skånska näringslivet blir större, men det går långsamt. 39 procent av de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]