måndag 29 april 2024

inloggad som

30 miljoner till börsaktuellt Lundabolag

|  
|  

Qlucore tar sikte mot börsen och intresset har visat sig stort. Lundabolaget, som tagit fram en produkt för enklare och snabbare cancerdiagnostik, tar nu in 30 miljoner kronor i en övertecknad nyemission inför börsintroduktionen.

– Vi riktar in oss på att göra cancerdiagnoser snabbare, enklare och billigare. Detta genom att mäta RNA-sekvenser vilket ger en fördjupad information, säger Qlucores vd och medgrundare Carl-Johan Ivarsson till Rapidus.

RNA är en molekyl som finns i alla levande organismer. I levande celler är det DNA som bär på den genetiska arvsmassan, men hos mer kortlivade molekyler – som vissa virus – är det RNA som bär på arvsmassan.

Bolaget tar fram egen mjukvara och har utvecklat Qlucore Diagnostics, en produkt för precisionsdiagnostik. Den kan visualisera och analysera data från kartläggningar av arvsmassan med den senaste tekniken NGS, next generation sequencing.

I och med att ett nytt regulativt krav träder i kraft på området nästa år behöver de invänta ännu ett godkännande innan produkten kan användas kommersiellt. Lanseringen tros därför kunna ske någon gång under 2022. Under tiden testas den dock i forskningssyfte på sjukhus och laboratorier runt om i Europa.

– Vi jobbar primärt mot Europa i nuläget, av inget annat skäl än att vi har begränsade resurser, säger Carl-Johan Ivarsson.

Under det närmaste året planerar Qlucore att ta sig till börsen och inför det har de nu genomfört en investeringsrunda på 30 miljoner kronor, men intresset visade sig vara större än så och rundan blev övertecknad.

– Det har varit ett stort intresse. Eiffel Investment group, ett franskt bolag, är ledande investerare. Annars är det en blandning av privata och strategiska institutionella investerare, säger Carl-Johan Ivarsson.

Vad ligger bakom det stora intresset?

– Jag tror att det är två saker. Både underliggande trender och sedan vad vi faktiskt gör och kan leverera. Vi har identifierat ett marknadssegment där det händer väldigt mycket, med mjukvara och ny typ av teknik i form av RNA-sekvenser. Sedan att vår lösning och vår typ av historia med mer än tio års erfarenhet gör oss extra intressant.

Bolaget har i nuläget cirka 15 anställda och som resultat av investeringsrundan är målet att inom 1,5 år bli dubbelt så många.

Mette Carlbom

Qlucore tar sikte mot börsen och intresset har visat sig stort. Lundabolaget, som tagit fram en produkt för enklare och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.