fredag 21 juni 2024

inloggad som

Ny VD och riskkapital till Cantargia

LU Bioscience har investerat 5,8 miljoner kronor i portföljbolaget Cantargia. Pengarna ska räcka för att vidareutveckla bolagets antikroppar mot leukemiceller fram till studier på människor. Samtidigt har Cantargia fått ny VD.

Investeringen blir LU Biosciences andra i Cantargia, som blev portföljbolag i början av 2010. Bakom Cantargia står Lundaprofessorn Thoas Fioretos, som även grundat Ideonbolaget Qlucore, samt cancergenetikern Marcus Järås.

I sin forskning har de identifierat receptorer på stamceller i benmärgen som ligger bakom en form av leukemi, eller blodcancer. Genom att hitta antikroppar som binder till dessa receptorer kan cancercellerna bekämpas utan de cellgifter som används i dag.

Just nu jobbar bolaget på att ta fram rätt antikroppar, under 2012 ska en läkemedelskandidat ha hittats för vidare prekliniska studier. Men studier på människor ligger fortfarande några år fram i tiden, uppger LU Biosciences VD Thomas Andersson.

I samband med investeringen har Agneta Svedberg rekryterats som VD. Hon kommer närmast från teknikkonsulten Semcons life science-gren men har även suttit i ledningen för antikroppsbolaget Genmab, som är noterat på Köpenhamnsbörsen.

Med satsningen får LU Bioscience 52 procent av ägandet i Cantargia. Resten står grundarna för. Investeringen är den andra på kort tid för LU Bioscience, som tillsammans med Dermagen och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse gick in med 4,4 miljoner kronor i portföljbolaget XImmune i början av februari.

Erik Olausson

LU Bioscience har investerat 5,8 miljoner kronor i portföljbolaget Cantargia. Pengarna ska räcka för att vidareutveckla bolagets antikroppar mot leukemiceller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]