måndag 29 april 2024

inloggad som

Växande Qlucore hårdsatsar på USA

Bioinformatikföretaget Qlucore i Lund växlar upp försäljningen av sina visualiseringsverktyg för stora datamängder. Under våren lanserar bolaget mjukvara som kan hantera tusen gånger större datamängder än den nuvarande versionen. Och det är USA-marknaden som är i fokus.

Qlucores försäljning har ökat med över 30 procent per år fyra år i rad till 13 miljoner kronor i det senaste bokslutet, som sträcker sig fram till april 2016. Bolaget har haft svarta resultatsiffror de senaste två åren. Marknadsfokus ligger främst på USA, där två anställda arbetar i ett dotterbolag sedan 2016. 40 procent av försäljningen sker i USA.

Bland Qlucores kunder finns läkemedelsgiganterna Roche, Genentech och Novo Nordisk, samt Lunds universitet, amerikanska National Cancer Institute och tyska cancerforskningscentret DKFZ. Bolaget konkurrerar såväl med annan kommersiell mjukvara som med varianter byggd på öppen källkod, men enligt vd Carl-Johan Ivarsson är de mindre användarvänliga.

– Vi växer organiskt och har nu kunder i 25 länder. Nya produkten ska spridas via internet, säger han.

Med sin nya produkt bryter bolaget mark i ett segment där denna typ av verktyg ännu inte finns. Den är en NGS-modul som kan visualisera och analysera data från kartläggning av arvsmassa med den senaste tekniken NGS, next generation sequencing. Från denna är datamängden tusentals gånger större än från annan bioteknisk analys.

Qlucore grundades 2007 av Thoas Fioretos och Magnus Fontes vid Lunds universitet tillsammans med Carl-Johan Ivarsson. Bolaget har tio anställda i Lund. Ägare är grundarna, personalen samt ett antal affärsänglar.

Elisabet Ottosson

Bioinformatikföretaget Qlucore i Lund växlar upp försäljningen av sina visualiseringsverktyg för stora datamängder. Under våren lanserar bolaget mjukvara som kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.