fredag 10 maj 2024

inloggad som

60-talisterna toppar Ideonbolagen

Är du man, skåning och född på 60-talet? Då är du urtypen för en styrelseordförande på forskningsparken Ideon i Lund. I gengäld är mindre än var tionde ordförande under 40, visar Rapidus kartläggning.

Av totalt 94 registrerade styrelseordföranden är bara nio födda efter 1970. Yngst är 23-årige Robin Yjord, ordförande för Comfirm. Bolaget bildades våren 2011 och utvecklar teknik för automatiserade e-postutskick av exempelvis bokningsbekräftelser, leveranskvitton och användaruppgifter. Alla fyra i styrelsen är grundare, delägare och jobbar operativt i bolaget.

— Det var mest en slump att jag blev ordförande. Vi kommer definitivt att plocka in mer folk i styrelsen nästa år eller så, efterhand som vi expanderar, säger Robin Yjord.

Av alla ordföranden för Ideons bolag bor cirka 65 procent i Skåne. 20 procent bor någon annanstans i landet, medan knappt 15 procent har sin hemvist utomlands. Bara fyra stycken är kvinnor.

Den allra vanligaste personen på den tunga ordförandeposten är alltså en man, född på 1960-talet och boende i någon av kranskommunerna kring Lund. En av dem är Mats Grahn, som efter studier på LTH på 1980-talet och en karriär på dåvarande Pharmacia Biotech i Uppsala rekryterades till Alligator Biosciences styrelse 2006 samtidigt som han tog jobb på medicinteknikbolaget Dako i Köpenhamn. Sedan ett par år tillbaka håller han i ordförandeklubban.

— Vi har satsat på en styrelse där en person har erfarenhet från finansiering, en från läkemedelsutveckling, en har vetenskaplig expertis och två har kommersiell erfarenhet, säger Mats Grahn till Rapidus.

Men måste man vara över 40 för att kunna vara ordförande?

— Det finns inget krav att man ska vara en viss ålder, men att bygga upp ett internationellt kontaktnät är inte gjort på några år.

Mer om styrelsearbete i teknikföretag blir det ikväll på Rapidusbaren i Lund. På scen diskuterar bland andra Qlucores ordförande Gunnar Hesse, Genovis ordförande Ebba Åsly Fåhraeus och styrelseveteranen Gun-Britt Fransson.

Erik Olausson

Är du man, skåning och född på 60-talet? Då är du urtypen för en styrelseordförande på forskningsparken Ideon i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.